Jövőre átlagosan 10-12 százalékkal tovább nőnek a fizetések az állami vállalatoknál a tavaly megkötött, hároméves bérmegállapodás keretében.

A következő hetekben kezdődnek az állami vállalatoknál a jövő évre előirányzott, átlagosan 12 százalékos béremelés felosztásával kapcsolatos tárgyalások – értesült a Magyar Idők.

Tavaly az állami közszolgáltató cégeknél – a postánál, a Volán-társaságoknál, a MÁV-nál, valamint a vízügyi ágazatokban – köttetett egy hároméves, összesen átlagosan 30 százalékos bérmegállapodás. Az idei évben ennek ­köszönhetően 13-15 százalékkal nőttek a fizetések, amelyből minden dolgozó részesült, ám ez egyelőre nem elegendő megoldás, mivel a munkaerőhiány továbbra is fennáll.

Jövőre folytatódik a minimálbér és a garantált bérminimum emelése. Előbbi az idei bruttó 127,5 ezerről 8 százalékkal 138 ezer forintra nő, a munkavállaló 91 800 forintot kaphat kézhez. A garantált bérminimum idei bruttó 161 ezer forintról 12 százalékkal 180 ezer forintra emelkedik, amelyből a dolgozó 123 700 forintot vihet haza.