A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai az 50 ezredik hektár termőföldre készítettek el tápanyag-gazdálkodási tervet. Az immár 2 éve elérhető szolgáltatást eddig több mint 3100 gazda igényelte.

A szolgáltatást a NAK azért vezette be, mert a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak és az VP-AKG és VP-ÖKO támogatást igénybe vevő termelőknek kötelező az általuk művelt területen ötévente talajvizsgálatot végeztetni, illetve az eredményekre alapozva évente tápanyag-gazdálkodási tervet is készíttetni.

Az Agrárkamara tapasztalatai szerint egyre nő azon gazdálkodók száma, akik az okszerű tápanyag-gazdálkodást választják, és kötelezettség nélkül, csupán szakmai alapon kérik a tápanyag-gazdálkodási terveket.

Ez egyrészt segíti a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat (HMGY) előírásainak betartását, másrészt a környezet- és költségkímélő módon történő gazdálkodást.

Az aktuális jogszabályokban előírt követelményeknek megfelelően a szolgáltatás keretében a szakemberek a talajvizsgálati eredmények figyelembe vételével besorolják a termőföldet a megfelelő termőhelyi kategóriába, majd a kategóriában előírt hatóanyag-mennyiségek, növények fajlagos tápanyagigényének és esetleges más módosító tényezők (zöldtrágyázás, szerves trágyázás) figyelembe vételével elkészítik a tápanyag-gazdálkodási tervet.

Az arra kötelezett gazdálkodók a tápanyag-gazdálkodási terv hiányában szankciókra számíthatnak. Ennek megelőzése érdekében a köztestület tápanyag-gazdálkodási terv készítési szolgáltatása az ország teljes területén azonos minőségben és áron vehető igénybe.

Az eddigi tapasztalatok szerint sok, kisebb területtel rendelkező tag is használta már szántóföldi növénytermesztés, szántóföldi zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés, vagy éppen szőlőtermesztés tevékenységéhez.

A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig, vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni.

A NAK által készített tápanyag tervek teljes mértékben megfelelnek az aktuális jogszabályokban előírt követelményeknek, valamint a VP-AKG és VP-ÖKO tápanyag-gazdálkodási tervre vonatkozó előírásoknak is.

A tápanyag-gazdálkodási terv készítése a hazánkban elérhető legszélesebb talajvizsgálati és tápanyag-ellátottsági besorolásokat alkalmazó, az MTA TAKI és az MTA MgKI által fejlesztett Pro Planta szoftver adatbázisára támaszkodva működik.