A szülők fele ugyan köt tanulóbiztosítást a gyerekére, de kevesen ismerik a szolgáltatás jellemzőit részleteiben. A tanulóbiztosítás megkötésében valószínűleg számít a tapasztalat: akik már felneveltek egy vagy több gyermeket, nagyobb valószínűséggel kötnek tanulóbiztosítást.

A Groupama Biztosító közelmúltbeli reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar szülők 50 százaléka kötött már tanulóbiztosítást. Közülük a legnagyobb arányt azok a szülők képezik, akiknek van 14 évesnél idősebb gyermekük, valamint 40 évnél idősebbek. Az adatok rávilágítanak arra, hogy a kamaszgyermeket nevelő családok azok, akik jobban odafigyelnek arra, hogy plusz védelemben részesítsék gyermekeiket – derül ki a biztosító közleményéből.

Ennek több oka is lehet: egyrészt valóban ebben a korban kezdenek a gyerekek kikerülni a szülői oltalom alól, másrészt a szülők is nagyobb tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy milyen hasznos segítséget tud adni egy tanulóbiztosítás – mondja Oláh Attila, a Groupama Biztosító kockázati- és személybiztosítási főosztályának vezetője.

Mindemellett az is látható a kutatásból, hogy a szülők jelentős része nincs eléggé tisztában a biztosítás jellemzőivel. Negyven százalékuk tudja csak például, hogy az iskolán kívüli balesetekre is érvényes a védelem, arról pedig végképp keveseknek, a szülők mindössze 15 százalékának van információja, hogy a tanulóbiztosítás a külföldön történt balesetek esetén is nyújt térítést.

A legkevésbé ismert tényező, az érintettek köre: bár a szolgáltatás tanuló- vagy gyermekbiztosítás néven a legismertebb, valójában lehetőség van a három évestől a 25 éves korosztályig is igénybe venni. Az óvodásoktól kezdve a diploma előtt álló fiatalokig mindenki számára elérhető ilyen biztosítás.

A biztosítótársaságoknál megkötött szolgáltatások, valamint az állami gyermekbiztosítások által térített összegek között nagyságrendi különbségek vannak, ám a szülők többségének erről sincs tudomása. A legtöbben, azaz minden negyedik válaszadó 4-10 ezer forint közé teszi a kifizetett összeg nagyságát egy csonttörés esetén, pedig a tanulóbiztosítással négyezer forinttól egészen ötvenezer forintig kaphatnak a szülők segítséget. Meglehetősen magas azok aránya is (36 százalék), akik egyáltalán nem tudnak képet alkotni a kártérítés mértékéről.

Sokan nem tudják, hogy évi 500-600 forintért már olyan csomagot lehet választani, ami két-háromszorosára kiegészíti az államilag finanszírozott biztosítás szolgáltatását. Mindenesetre a Groupamánál bizakodók, mivel évről-évre egyre többen kötnek tanulóbiztosítást, a tendencia egyértelmű növekedést mutat – hangsúlyozta Oláh Attila.