Szakemberek szerint hasznos az új tanévben bevezetett ötödikes testneveléstankönyv, amely „forradalmasíthatja” az elsportosodott tornaórákat Romániában.

Ez egy nagyon jó kezdeményezés, gyereknek, szülőnek, tanárnak, mindenkinek – mondta Bogdán Emese csíkszeredai tornatanár a Krónikának. „A testtudatosság, a gyereknek a helyes testtartásra való rávezetése, a fair play gondolata, minden benne van”.

A tankönyvből a gyerek a mozgás mellett megtanulhat pulzust mérni, magára figyelni, követni azt, ami vele történik a tanórán.

A digitális változattal is rendelkező kiadvány erőssége, hogy nem a tanár, hanem a diák számára íródott, számos színes rajzzal illusztrálva. Újdonságként hatnak a benne található ábrák, videók, hiszen a testnevelésóra egyik hiányossága a szemléltetés hiánya.

A tankönyvnek egyelőre csak a román nyelvű változata jutott el a magyar iskolákba, és nem tudni, mikorra várható a magyar fordítás – mondta Farkas Csaba, Kovászna megyei testnevelés szakos tanfelügyelő.

Farkas ez ügyben már az oktatásügyi minisztériumhoz is fordult, de azt a választ kapta, hogy ez a kérdés nem a szaktárca hatáskörébe tartozik, a kiadónak kell lefordíttatnia a tankönyvet a kisebbségek nyelvére.