Az országba települt multinacionális cégektől származó tudás és a külföldről hazatelepülő magyar szakemberek felkészültsége együttesen megalapozhatja a magyar ipar fellendülését, de a kisebb cégek kultúraváltása nem lesz zökkenőmentes – véli a BKIK Ipari Tagozatának alelnöke.

A BKIK Kamarai napok keretében az Ipari és a Kereskedelmi Tagozat közös rendezvényén a Hungexpo B pavilonjában a magyar ipar is megmutathatja, mire képes. A BKIK Ipari Tagozatának alelnöke, a Műszertechnika Zrt. vezérigazgatója, Tankó Zoltán a Blogstar.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy már a kis- és középvállalkozás oknak is megvan minden esélye arra, hogy megtanulják, amit a multinacionális cégeknél a szervezésből, tervezésből tudni lehet, de ezt a cégeknek is akarniuk kell.

Tankó Zoltán véleménye szerint a hazánkba települő iparvállalatok rendkívül magas technológiai színvonalat képviselnek, amit az ott dolgozók eltanulhatnak. Meglepő volt számára, amikor a hannoveri IAA kiállításon felfedezte, hogy a törökök fantasztikus minőségben gyártanak buszokat, mindezt a Németországból odatelepített technológiának és a külföldről hazatelepült mérnökeiknek köszönhetően. Úgy véli, hogy ha itthon is hasonló, vagy még jobb körülményeket tudunk teremteni a külföldre távozott magyar szakemberek számára, mint amilyenek között most élnek, akkor ez hazánkban is megvalósítható.

Ehhez viszont a hazai kkv-szektornak is akarnia kell a változást. Jelenleg teljesen más a magyar valóság, mint egy multi valósága: még a 20-30-50 fővel rendelkező vállalkozások többsége is egyik napról a másikra él. Az alapító vezetők nem tanultak meg tervezni, és több mint 20 éve küzdünk azzal, hogy a nagy cégek szervezési, hatékonyságjavítási kultúrája átjöjjön a mi gazdaságunkba. A változásban szerepe lehet a napjainkban esedékes generációváltásnak is, amelyet csak azok a vállalkozások fognak túlélni, amelyek képesek valóban cégként működni, és nem az egyszemélyi vezetőtől függenek.

A szükséges tudás átadásában a kamarának nagyon komoly szerepe lehet, de ahhoz az kell, hogy hiteles módon tudjon a vállalkozókhoz szólni. A budapesti kamara esetében most talán megvan ennek a lehetősége, de ez is egy nagyon lassú folyamat – véli Tankó Zoltán.

A Tankó Zoltánnal készült teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.

(Fotó: Rácz László / N3 Kommunikáció)