A BKIK Ipari Tagozata indokoltnak tartja és kéri a személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozások és taxi-gépkocsivezetők folyamatos ellenőrzését.

A fokozott ellenőrzések révén kiszűrhetők az engedély nélkül dolgozó, illetve szabályszegő „szolgáltatók”, akik rontják a tisztességesen, jogkövetően működő kollégák megítélését is – olvasható a tagozat közleményében.

A BKIK Ipari Tagozata – a regisztrált budapesti taxi-társaságokkal és érdekképviseletekkel közösen –támogatja a Budapest területén működő személyszállító szolgáltatók fokozott és folyamatos ellenőrzését. Az Ipari Tagozat álláspontja szerint az ellenőrzések révén kiszűrhetők a piacról az engedély nélkül dolgozó, illetve szabályszegő „szolgáltatók”, akik rontják a tisztességesen, jogkövetően működő kollégák megítélését is.

A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan két fővárosi taxi-társasággal álltak szerződésben, amelyek munkatársai kivétel nélkül tisztességesen, az előírásoknak megfelelően nyújtották szolgáltatásukat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Sziget fesztivál ideje alatt – szerda délutánig – 82 esetben hajtottak végre ellenőrzést a személyszállítási ellenőrök a Sziget helyszíne körül és egyébként a „szigetlakók” által is látogatott helyszíneken (a népszerű szórakozóhelyek környékén). A BKK munkatársai 59 esetben tártak fel jogsértést: ezek közül különösen gyakori volt az engedély nélküli személyszállítási tevékenység, a személyszállítási vezetői igazolvány hiánya, a taxaméter befolyásolása, rögzített viteldíj, hiányos/hamis nyugta, nyugtaadás elmulasztása, illetve a taxiállomás-használati hozzájárulás hiánya. Az első kettő, és az utóbbi hiányosságok azt jelentik, hogy utóbbi esetben, az ellenőrzés alá vont sofőr Budapesten, az első két esetben pedig sehol nem is szolgáltathatott volna, tehát nem voltak taxisok. A BKK ellenőrzései is elsősorban ezekre irányultak, nem a taxi-társaságokhoz tartozó taxi-gépkocsivezetőkre.

A BKIK és a taxi-társaságok eddigi tapasztalatai szerint a főváros kiemelt kulturális rendezvénye, a Sziget Fesztivál, és a hasonló események vonzzák az engedély nélkül működő, vagy engedéllyel rendelkező, de minden szabályt figyelmen kívül hagyó „személyszállítókat”.

Az illegális módszerekkel dolgozók rendszeresen fellelhetőek a turisztikai látványosságok környékén, a romkocsmáknál, a pályaudvarok és a reptér környezetében. Sajnálatos módon nem csak a nappali időszakban, sokkal inkább az esti, éjszakai órákban.

A piac megtisztulása szempontjából ugyanakkor – a most zajló ellenőrzéseken túl – biztató, hogy június 13-án a kormány határozatot hozott egy olyan szervezet létrehozásáról, amely a jogkövető magatartást tanúsító fuvarozók védelme érdekében fellép és ellenőrzi a közúti áru- és személyfuvarozásra vonatkozó előírások betartását és a szükséges jogosultságokat. Az idei évre 615 millió, míg a jövő évre 995 millió forintot biztosít az ellenőrzési csoportnak. Bízunk benne, hogy a kormány és az illetékes hatóságok jogosultságukkal élve a jövőben is a legszigorúbban lépnek fel a tisztességtelen eszközökkel dolgozók ellen – zárul a közlemény.