A kormány támogatja Plácido Domingo és Renée Fleming idén augusztusi, tervezett budapesti fellépését – derült ki a hétfőn megjelent Magyar Közlönyből.

A határozat értelmében a kormány az idei költségvetésből legfeljebb 317,5 millió forinttal támogatja a – Müpa által szervezett és ingyenes – 2016. augusztus 10-i budapesti fellépést.

Az opera királyaként emlegetett Plácido Domingo nevéhez több rekord is fűződik: eddig több mint 140 szerepet énekelt el, többet, mint bármely másik tenor. Bécsben 1991. június 30-án az Otello előadása után 80 percig ünnepelték, és 101 alkalommal hívták a függöny elé. 1992-ben 117 országban több százmillió tévénéző láthatta Puccini Toscájának római előadásában, ez volt az első alkalom, hogy egy egész operát a cselekmény szerinti helyszíneken és időpontokban adtak elő.

A 75 éves spanyol énekes fellépett a világ összes jelentős operaházában, 1967 óta több mint száz lemezt készített, operafelvételeit kilencszer tüntették ki Grammy-díjjal. Magyarországon legutóbb – 29 év után – 2016 februárjában láthatta a közönség az Operaház Shakespeare-estjén.

Renée Fleminget, a világhírű amerikai szopránt a dzsessztől a sanzonokon át a komolyzenéig terjedő repertoárja miatt a „nép dívájának” nevezik. A New York-i Metropolitan Operaház és a világ egyik legnagyobb csillaga, több Grammy-díj tulajdonosa. 2012-ben II. Erzsébet brit királynő uralkodásának gyémántjubileumán is énekelt, és fellépett a 2008-as pekingi olimpiai játékokon is.

2014-ben első operaénekesként ő énekelte az amerikai himnuszt a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjén, a Super Bowlon. Birtokosa az amerikai nemzeti művészeti érdeméremnek, a legmagasabb kormányzati kitüntetésnek, amellyel az előadóművészeket elismerik.

MTI