Óriási siker volt tavaly a zöldítési támogatás. A gazdálkodók szó szerint a fél ország után kértek és kaptak uniós pénzt, hektáronként átlag 80 eurót.

Bevezetésének első évében több mint 174 ezer magyar gazda mintegy ötmillió hektár után igényelte a zöldítési támogatást 2015-ben – közölte a KPMG könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó vállalat hétfőn az MTI-vel. Az ötmillió hektár után hektáronként nagyjából 80 euró zöldítési támogatást hívtak le az igénylők. (Ez azt jelenti, hogy az ország 9,3 millió hektáros területének több mint felére igényeltek támogatást, s lényegében az összes szántó- és gyepterület után – 4,3 millió és illetve 0,7 millió hektár.)

Cserháti Gábor, a KPMG magyarországi agrártámogatásokért felelős igazgatója a közleményben ismertette: az ellenőrzési eredmények jelenlegi feldolgozottsági szintjén elmondható, hogy a kért támogatás elenyésző része veszett csak el igénylési hiba miatt. Kitért arra: a friss szabályozás még kérelembeadás közben is módosuló részletei, valamint a gyarapodó helyszíni ellenőrzési szempontok nemcsak a gazdák, hanem az ellenőrzést végző Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számára is komoly kihívást jelentettek. A hivatal ezért – főként a kapcsolódó helyszíni ellenőrzési munkák végrehajtására – országosan 60 új ellenőrt vett állományba.

Az KPMG igazgatója szerint a 2015-ös tanuló év után minden érintett rutinosabban vághat majd neki az új igénylési időszaknak, és a megszerzett tapasztalat sokat segíthet abban, hogy Magyarország 2016-ban is a lehető legnagyobb mértékben kihasználja a rendelkezésére bocsátott közvetlen támogatási keretösszeget.

A zöldítés megnevezés egyébként az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokat takar. Ilyen gyakorlatokat minden gazdálkodónak végeznie kell, aki területalapú támogatásban részesül azzal a céllal, hogy az Európai Unió adófizetőinek pénzéből finanszírozott közvetlen támogatás kifizetést kompenzálja, biztosítva ezzel a még meglévő környezeti, természeti értékek és az éghajlati adottságok megőrzését, fenntarthatóságát.