Folyamatosan ellenőrzi az Uber-sofőrök működését az adóhatóság, a szabálytalankodók akár 200 ezer forintos bírságra is számíthatnak.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a személyszállítással foglalkozó cégek és magánszemélyek betartsák az adózásra és a biztonságos üzemeltetésre vonatkozó szabályokat – fogalmazott Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Az Uber-soförőket szigorúan és folyamatosan ellenőrzi az adóhatóság – jelentette ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője.

Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok alapján elmondható, hogy a magyar Uber-sofőrök – annak ellenére, hogy üzletszerűen vállalják a fuvarokat – adószámmal sem rendelkeznek, és a viteldíjról sem adnak semmilyen adóügyi bizonylatot. Az eddig az ellenőrzések során minden Uber-fuvarozó elbukott – mondta Tállai András.

A NAV tájékoztatta a szabálysértő gépkocsivezetőket, hogy amennyiben a tevékenységüket a jövőben rendszeres jelleggel, jövedelemszerzés céljából kívánják folytatni, akkor bejelentési kötelezettségüknek eleget kell tenniük. Az államtitkár szerint adózási szempontból mindenképpen sikeresek voltak az ellenőrzések: a figyelmeztetett sofőrök közel négyötöde a revízió után vállalkozási tevékenységéhez adószámot kért.

A NAV a mai naptól zéró toleranciát hirdet azokkal az Uber-sofőrökkel és személyszállítást végző személyekkel szemben, akik semmibe veszik a szabályokat – fogalmazott Tállai András, mint mondta: mostantól a törvény engedte lehető legszigorúbb szankciókra számíthatnak. A NAV akár 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat a kontár sofőrrel szemben.

Taxisok egy csoportja hérfő reggel kezdett demonstrációba Budapest belvárosában. Az Uber múködésének betíltását követelő sofőrök 100-120 autóval korlátozták a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésénél. A megmozdulásnak csütörtök délután lett vége, miután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői ígéretet tettek arra, hogy a tárca megvizsgálja a személyi fuvarozásra vonatkozó előírások betartását kikényszerítő komolyabb szankciók és hatékonyabb ellenőrzés lehetőségeit, és a jövő héten folytatja az egyeztetést a demonstrálók képviselőivel.