Az MNB átmenetileg felfüggesztette a Wingholding kötvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a társaság megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenysége során megállapította, hogy a Wingholding Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. által a 2016. pénzügyi évről készített és korábban közzétett éves jelentés tartalmi elemeit a kibocsátó legfőbb szerve, a közgyűlés ez idáig nem fogadta el. A Wingholding tehát – a vonatkozó jogszabályok előírásai ellenére – jelenleg egyáltalán nem rendelkezik a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – (konszolidált) éves beszámolóval.

A feltárt jogsértés miatt a megfelelő éves jelentés közzétételéig az MNB csütörtöktől felfüggesztette a Wingholding kötvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, és a kibocsátót négymillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. A jegybank valamennyi kibocsátó esetében ezután is elemzi és értékeli a folyamatos felügyelés keretében rendelkezésére álló információkat annak érdekében, hogy az éves jelentésüket esetlegesen nem a tőkepiacról szóló törvény (Tpt.) által előírt tartalommal közzétevő kibocsátóknál is megtegye a szükséges intézkedéseket.

Az MNB 2017 májusában emellett az éves jelentését nem a Tpt. által előírt határidőben közzétevő Opimus Group Nyrt.-vel, a Magyar Export-Import Bank Zrt.-vel, a Duna House Holding Nyrt.-vel, az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, az Erste Jelzálogbank Zrt.-vel, a Pannon-Váltó Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-vel és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel szemben figyelmeztetés intézkedést alkalmazott.

Fotó: Noah Steinberg, a Wingholding vezérigazgatója és Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója jelképesen megnyitja a kereskedést a Wingholding-kötvények tőzsdei bevezetésének apropóján