Az okostelefonok és a tabletek térhódítása miatt szűkül a PC-piac, ami nem csak a profitra, de a vállalat személyi összetételére is komoly hatással van.

Gyenge negyedévről számolt be csütörtökön a Lenovo. A kínai személyi számítógép-gyártó egyúttal közölte: minden huszadik állást megszüntet a cégnél, ez 3200 dolgozó elbocsátását jelenti – írja a HVG.hu.

A június 30-án véget ért – a Lenovónál számított pénzügyi évben az első – negyedévben 105 millió dollárra zuhant a nyereség. Ez kevesebb mint fele a tavaly első negyedévi profitnak. Az értékesítési árbevétel 3 százalékkal, 10,7 milliárd dollárra nőtt, de ez is elmaradt a piaci várakozástól.

Az eredményt egyértelműen a PC-piacnak az okostelefonok és tabletek előretörése miatt folytatódó zsugorodása rontotta le. A Lenovo forgalmának egyharmadát még mindig a PC-üzletág adja.

Az okostelefonok piacán az amerikai Motorola tavalyi felvásárlása – csaknem 3 milliárd dollárért – eddig nem hozta meg a kívánt hatást. A Lenovo bő 2 százalékkal, 16,2 millióra növelte eladásait, de piaci részesedése 5,2 százalékról 4,7 százalékra csökkent. Az üzletág majdnem 300 millió dollár veszteséget termelt.

KamaraOnline/HVG.hu