A spanyolországi Español Consulting Affairs közvetítőként segít magyar vállalkozásoknak a spanyol piacra jutni. Szücs Sára cégtulajdonostól megtudhattuk, miért van szükség egy ilyen cégre spanyol/katalán területen.

– A cég szlogenje szerint az Español Consulting Affairs híd Spanyolország és Magyarország között. Hogy jött létre ez a híd?

– 19 éve élek Spanyolországban, ami elég sok ahhoz, hogy az ember a felhalmozódott kapcsolati tőkéjét üzleti értékké alakítsa. Nagyon sok kéréssel fordultak hozzám korábban is az ismerősök – eleinte csak baráti alapon segítettem –, aztán rájöttem, hogy komoly hiány van a magyar-spanyol üzleti és kulturális kapcsolatok terén. Először csak feltűnt, majd elkezdtem tudatosan figyelni, hogy amikor valaki Magyarországról a spanyol piacot célozza meg, gyakran nem tudja, hogyan kezdjen hozzá. Az esetek többségében a magyar vállalkozók nem beszélnek sem spanyolul, sem katalánul, magas költségekkel szembesülnek, ami az üzleti folyamatokat meglehetősen lassítja. Szerencsére találtam egy kiváló magyarországi partnert, Csuhai Tibort – ő kezeli a magyar, én a spanyol részt, így alakítjuk a hidat a két ország között.

– Katalán vagy spanyol közvetítéssel foglalkozik elsősorban?

– Katalóniában élek, Barcelonától 80 kilométerre, az elsődleges ügyfélkör az ott megszerzett kapcsolataimnak köszönhetően alakult ki. De szerencsére gyakran megkeresnek spanyol közvetítéssel is, amit ugyanúgy szívesen ellátok. A katalánok is nagyon szeretik Magyarországot, hasonlóan működünk, bizonyos dolgokban a gondolkodásunk is hasonló. A munkaköröm nagyon sokrétű, kiterjed zenére, sportra, üzleti életre, termékek importálására és exportálására is.

– Mikor alapította a céget?

– Idén márciusban. Eleinte csak ismerősöknek segítettem, akik vitték a „híremet” a saját ismerőseiknek. Amikor már vadidegen emberekkel kezdtem kapcsolatba lépni, úgy döntöttem, hogy az egészet legális alapokra fektetem és vállalkozásba kezdek.

– Mivel foglalkozott előtte?

– Francia-magyar szakon végeztem az ELTE-n, így nagyon sokat dolgoztam Franciaországban, főként tolmácsként, egy idő után nagyon sok turisztikai irodával kapcsolatba kerültem. Egy francia utazással kapcsolatos munka miatt idegenforgalmi végzettséget is kellett szereznem. Francia vonalon dolgoztam legalább öt évig. Rengeteg magyar embert vittem el Franciaországba, én intéztem a francia kapcsolatokat. Egy alkalommal – spanyol tolmács híján – engem küldtek Spanyolországba, ahol megismertem a férjemet, és itt ragadtam. A magánélet miatt költöztem tehát ki, noha Magyarországon is nagyon szerettem élni.

– Nem bánja, hogy az idegenforgalom irányába kellett váltania?

– Egyáltalán nem. Nagyon szeretem az idegenforgalmat és a munkát is, amit végzek. Szeretem, hogy mindennaposak a kihívások, azt ​gondolom, hogy ebben jól meg tudom valósítani önmagam. Ezenkívül nem vette el tőlem az élet a nyelvészkedést sem. Három nyelviskolában is dolgozom. Spanyoloknak tanítok franciát, oroszoknak spanyolt és franciát. Télen, amikor leül az idegenforgalom, ezeket az intenzív nyelvtanfolyamokat nagyon szeretik. Nagyon sok orosz telepedett be az elmúlt időszakban, nekik is kell a nyelvtudás, így a bölcsész diplomámnak is hasznát veszem. Néha összekötöm a kettőt, és olyan nyelvtanfolyamokat szervezek, amelyek mellett egy-egy kulturális program is van.

– Mekkora ügyfélkörrel rendelkezik a cég?

– A konkrét ügyfélkör nem olyan széles, de fél év alatt nem is lehet látványos eredményeket felmutatni. Rengeteg munka van elindulóban. Most kezdtem el például sportklubokkal felvenni a kapcsolatot, hogy a magyar fiatalok az FC Barcelonához jöhessenek edzőtáborozni. Az ember hamar rájön arra, hogy egy üzlet beindítása rendkívül sokrétű folyamat. Szükség van jó könyvelőre, jogászra, szakemberre. Nem egy dolgot intézünk, hanem komplett csomagot, amiben sok mindent össze kell hangolni ahhoz, hogy az ügyfélnek meglegyen a sikere.

– Megkeresték már azzal is, hogy a nulláról szeretnének vállalkozást indítani?

– Nem igazán, ügyfeleim inkább üzleti kapcsolataikat szeretnék bővíteni. Sokan nem szeretnék felszámolni az otthoni életüket. A bővítéssel ebből a szempontból jobban járnak, mert itt megkeresik a pénzt és otthon elköltik. Az esetek döntő többségében a magyar cégek Spanyolországban élő magyarokat foglalkoztatnak, így a tulajdonos csak időnként utazik Spanyolországba. Nekik ez kényelmes, hiszen közvetítőként én is sok mindent el tudok intézni, így a tulajdonos csak akkor utazik, amikor tényleg rá van szükség.

– Spanyol/katalán megkereséseket is kap?

– Inkább a magyarok jelentkeznek, de meglepő módon sok katalán cég is megkeres azzal, hogy szeretne valamit Magyarországról. Büszke vagyok arra, hogy magyar kapcsolatokhoz sikerült juttatnom egy erős katalán céget, amely korábban Bulgáriában vásárolt alumíniumot, de most már Magyarországról szerzi be.

– Legtöbbször mire van szüksége egy magyar/spanyol cégnek a másik országból?

– Minden olyan dologra, ami Magyarországon elterjedt vagy ismert, de Spanyolországban kevésbé, vagy egyáltalán nem. Vagy Spanyolországban nagyon elterjedt, de Magyarországon még nem hallottak róla. Az egyediség a fontos, mindenki kuriózumot akar. Különleges ételek, italok és természetesen a sport.

– Egy ilyen turistaparadicsomban mivel telik el a tél?

– Télen mindig csendesebb az élet. Februártól nagyon sok francia érkezik, mert ők nem bírják annyira a meleget. Májusban indul az igazi turistaszezon, jönnek a családok, a fiatalok, rengetegen vannak. Szeptembertől ismét sok francia jön, ez a szezon október végéig, november elejéig tart. Amikor ennek vége, haza szoktam menni három hónapra pihenni, megtervezni a következő évet, és februárban jövök vissza. Szerencsére tudok dolgozni a turizmus területén is, ezeket a kapcsolatokat, tapasztalatokat nem akarom és nem is tudom elhanyagolni. Csak olyan partnereket tartottam meg, akikkel sikeresen tudok együtt dolgozni.

– Mik a tervei?

– Szeretném, ha partnereimet minél rövidebb idő alatt sikeressé tehetném, azaz ha minél gyorsabban meg tudnák valósítani üzleti elképzeléseiket. Ezenkívül – bár ez hosszú távú terv – szeretnék létrehozni egy magyar–spanyol gazdasági kamarát, amely barcelonai központtal működne. Örülnék, ha a mostani tevékenységemet egy államilag is elismert gazdasági kamaráig tudnám fejleszteni, amelyről mindenki tudja, hogy komoly szakmai tudás és helyismeret van mögötte.

Kovács Réka Fruzsina