Vaszary János, Aba-Novák Vilmos és Munkácsy Mihály remekművei is láthatók szombattól a Virág Judit Galéria őszi aukciós kiállításán, amely a galéria október 17-i árverésének anyagát mutatja be.

A Virág Judit Galéria őszi aukciójának legmagasabb, 50 millió forintos kikiáltási árról induló alkotása Vaszary János San Remo című festménye. A művész 1926-tól minden nyáron ellátogatott Olaszországba, utolsó itáliai nyarát 1937-ben San Remóban töltötte. A most aukcióra bocsátott festményen Vaszary a tenger felől, a kikötő benyúló mólójáról készített vázlatok alapján, éteri fényben lebegve festette meg a várost.

Az Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusához tartozó, Utcai zenészek című monumentális képe 30 millió forintos kikiáltási árról indul. Aba-Novák Olaszországban készült munkáinak csupán töredéke ábrázolja a fővárost, a legtöbb a nyári kóborlásoknak, tengeröblöknek és középkori kisvárosoknak állít emléket.

A gyermekét tartó anya Munkácsy Mihály művészetében olyan motívum, amellyel a kulcsműnek számító Siralomház után csaknem minden nagyobb festményén találkozni lehet. A most, százhúsz év után felbukkant anya-gyerek kompozíció a Siralomház egyik nagyon korai stádiumában készülhetett. Nem a későbbiekben ismertté vált modellbeállítás látható rajta, hanem szinte az egész motívum első megfogalmazása: az anya, miközben karján tartja kisgyermekét, arcát elfordítja, és köténye felhajtott végével próbálja felfogni könnyeit. Az Anya gyermekével, tanulmány a Siralomházhoz az árverésen 24 millió forintról indul.

Nemrégiben két Kádár Béla-festmény került elő a tengerentúlról, melyek egykor a Deák-gyűjteménybe tartoztak, és 1962-ben a San Diegó-i kiállításon is szerepeltek. A két mű emléket állít Kádár Amerika-élményének, a manhattani felhőkarcolóknak és a sodró emberáradatnak. A Forgalomirányító New Yorkban című képen a rendőr éppen a lámpát állítja be, háta mögött pedig a jellegzetes manhattani felhőkarcolók magasodnak, a másik alkotáson pedig egy nyüzsgő New York-i metróállomás látható.

Az aukció kiemelt tételei közé tartozik Schönberger Armand nagyvárosi zsánerképeinek egyik kiérlelt darabja, a Társaság; Boromisza Tibor Nyári zivatar című olajfestménye, amely a nagybányai korszak kiemelt alkotása; valamint Perlrott-Csaba Vilmos korai oeuvre-jének egyik legszebben kidolgozott példánya, a Kecskeméti parkrészlet.

Licitálni lehet majd Vaszary Jánosnak az 1928-as Velencei Biennálén is bemutatott Balatoni tájképére, Gulácsy Lajos Különös szoba, Mednyánszky László Vonuló katonák és Tihanyi Lajos Absztrakt című művére, továbbá szecessziós Zsolnay-kerámiákra is.

A 162 tételből álló aukciós kiállítás október 16-ig, ingyenesen tekinthető meg a Virág Judit Galériában.

(Forrás: MTI, fotó: Virág Judit Galéria)