Most éppen az euróövezet pénzügyminisztereinek szombati tanácskozásától várják a görög kérdés megoldását. Aztán még mindig marad idő a június 30-ai határidőig…

Merkel, Hollande, Renzi, Varufakisz majdnem mind ugyanazt mondja, mégis másként hangzik a szájukból a szolid optimizmus. Az Európai Unió vezetőinek péntek hajnalba nyúló ülése után a görög problémával kapcsolatban egyforma volt a vélemény: nehéz lesz, de meg kell oldani.

Angela Merkel német kancellár: mindent meg kell tenni, hogy sikerüljön megállapodni Görögországgal a reformintézkedések meghozataláról.

Francois Hollande francia államfő: életbevágóan fontos lesz a pénzügyminiszterek szombati tanácskozása.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök: remélem, hogy szombat lesz az utolsó „görög nap”, és megszületik a megállapodás.

Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter: mindent megteszünk, hogy megfeleljünk a nemzetközi hitelezők elvárásainak.

A diplomácia nyelvén mindez azt jelenti, Brüsszelben igencsak messze vannak a felek attól, hogy Athén elkerülje az államcsődöt. Ha a hitelezőkkel nem sikerül dűlőre jutni, Görögország nem kapja meg a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós összegét, s akkor június 30-án képtelen lesz fizetni a Nemzetközi Valutaalapnak 1,6 milliárd eurót.

Forgatókönyvek már készülnek arra az esetre, ha mindez bekövetkezik, azonban azokat még véletlenül sem akarják kiszivárogtatni – elég, ha az uniós vezetők tudnak róluk.

Nem mindenki optimista

Az uniós csúcsról péntek hajnalban távozva Angela Merkel tűnt a legkevésbé derűlátónak. Újságíróknak azt mondta, hogy bizonyos kérdésekben nemhogy előrébb jutottak volna, de visszaléptek. Részleteket természetesen nem árult el.

Ami a politikusokat megdolgoztatja, az a görögországi nyaralásra készülőket nem nagyon izgatja. Míg a CNN amerikai hírtévé azt a kérdést feszegeti, hogy mikor szükséges a foglalásokat lemondani, addig a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISz) a visszajelzésekből ítélve nem lát okot az aggodalomra.

Gondtalan vakáció?

A nyaralóhelyeken semmit sem érezni a gazdasági feszültségből, s az előfoglalási adatok alapján az idei nyár sláger célpontja a magyarok utazóknál Görögország lesz – nyilatkozta az MTI-nek Bakó Balázs, a MUISz kommunikációs bizottságának tagja.

A magyarországi turisták legnagyobb része utazási csomagokat választ, buszokkal és charterjáratokkal utazik. Az utazásszervezők által még jóval a szezon előtt, jellemzően a múlt év végéig lefoglalt heti 20-25 charter repülőjárat, valamint számos busz szállítja az utasokat a szintén hónapokkal ezelőtt szerződésekben lekötött, a görög szigeteken és a szárazföldön található szálláshelyekre – mondta Bakó Balázs.

A görög szállodaipar teljes egészében magánkézben van, a helyi szálláshely tulajdonosoknak is a legmesszebbmenő érdeke a minél sikeresebb szezon és ehhez kapcsolódóan a vendégek teljes körű elégedettsége. Bakó szerint a Görögország pénzügyi helyzetétől és az ezzel kapcsolatos tárgyalások kimenetelétől függetlenül a kiutazó magyarok teljes biztonságban vannak, nincs ok a pánikra.

Erre ügyeljen a nyaraló

Az utazók ezekre viszont mindenképp figyeljenek:

  • mindenképpen a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által kibocsátott engedélyszámmal rendelkező regisztrált utazási irodánál foglaljanak,
  • költőpénznek a szokásosnál több készpénzt, lehetőleg eurót vigyenek magukkal,
  • minden külföldre utazó rendelkezzen betegség-, baleset- és poggyászbiztosítással,
  • több héttel vagy hónappal későbbi utazásukhoz, annak foglalásakor kössenek útlemondási biztosítást.

Last minute ezrével

Aki a last minute utakat kedveli, most is bőséggel válogathat. Az egyik összesítő utazási portálon a KamaraOnline pénteken 6118 ajánlatot talált. Ha kedve tartja, már szombaton indulhat, a 8 napos korfui apartman (utazás repülővel, önellátás) személyenként 79.900 forintba kerül, ehhez hozzájön összesen 39.900 forint kötelező költség.

Vagyis: amíg az euróövezeti pénzügyminiszterek szombaton újra tárgyalóasztalhoz ülnek, a nyaraló Korfun pihenhet. Persze nem árt, ha az utazó néha ránéz a hírekre is.