Ötszázmillió forintos beruházással csaknem hétszáz hellyel bővítették a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet.

Az intézet egyik eddig használaton kívüli épületében alakítottak ki új körleteket, amelyekben 396 elítélt elhelyezésére nyílt lehetőség, a meglévő épületekben pedig 280-nal bővítették a helyek számát – írja az MTI.

Pintér Sándor belügyminiszter az avatón elmondta: 2014-re a bv-intézetekben fogva tartottak száma 18 ezerre emelkedett.
    
Az elítéltek foglalkoztatásáról továbbra sem akarnak lemondani, minden egészséges, munkaképes embernek dolgoznia kell – közölte, hozzátéve: a fogvatartottak munkáltatása csökkenti a társadalom terheit, és hozzájárul ahhoz is, hogy későbbi életükben munkával teremtsék elő maguk és családjuk megélhetését.

Az új helyek kialakítása országosan is jelentősen csökkenti – átlagban a korábbi 140 százalékról 130 százalék alá szorítja – a büntetés-végrehajtási intézetek túlterheltségét. Azzal, hogy a szombathelyi intézet női fogvatartottakat is fogad, elsősorban a kalocsai női börtön zsúfoltsága csökkenhet.

A felújított épületben öt szinten 6100 négyzetméteren ötfős zárkákat és hatszemélyes lakóhelyiségeket alakítottak ki, zárkánként külön illemhellyel és zuhanyzóval – közölte Tóth Tamás börtönparancsnok.

Az épület kivitelezésében 40 fogvatartott is részt vett, ők összesen 24 ezer 161 órát dolgoztak. A bővítéssel a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lett a legnagyobb börtön Magyarországon.