Szomália a világ legbizonytalanabb helyzetű országa a Fund for Peace legfrissebb listája szerint.

Az egyesült államokbeli szervezet 12 – társadalmi, gazdasági, illetve politikai – szempont alapján számítja ki a „Fragile States Indexet”, amely szerint az idén (csakúgy, mint 2008 és 2013 között minden évben) a polgárháború által sújtott kelet-afrikai ország a leginkább bizonytalan. Szomália 114 ponttal vezeti a listát, amelyen a 2011 óta független Dél-Szudán (113,8) a polgárháború és az etnikai villongások miatt került a második helyre, megelőzve a Közép-afrikai Köztársaságot (112,1), Szudánt és Jement (mindkettő 111,5). A Fund for Peace „legmagasabb szintű figyelmeztetése” érvényes a felsoroltakon kívül Szíriára, Csádra és a Kongói Demokratikus Köztársaságra is.

A világ legveszélyesebb országa Szíria, míg Ukrajna a nyolcadik helyre került a Vision of Humanity 2016-os felmérése alapján. További részletek itt olvashatók.

Magyarország a 135. helyen áll (52,7 pont). Ezzel a „stabil” besorolású országok közé került, ebbe a kategóriába 50 és 60 közötti mutatóval lehetett bekerülni. Többek között itt találjuk Romániát, Bulgáriát és Horvátországot is, az előbbi kettőt előttünk, az utóbbit mögöttünk (vagyis Horvátország kevésbé bizonytalannak számít).

Szlovákia (144., 44,9 pont), Csehország (151., 40,8 pont) és Lengyelország (152., 40,7 pont) „stabilabb” elnevezésű (a 40 és 50 pont közötti) kategóriába került.

„Nagyon stabilnak” számít Spanyolország, Málta, Uruguay, a Dél-koreai Köztársaság, Japán, Franciaország, az USA, Szlovénia, Szingapúr és az Egyesült Királyság.

A „fenntartható” kategória (20-30 pont) országai (a kevésbé bizonytalanok felé haladva): Portugália, Belgium, Németország, Hollandia, Ausztria, Luxemburg, Kanada, Izland, Svédország, Írország, Ausztrália, Svájc, Dánia, Új-Zéland és Norvégia.

A legbiztosabb ország – a „nagyon fenntartható” („very sustainable”) kategória egyetlen tagja – a listán 178. Finnország, 18,8 ponttal.