Szoftverfejlesztő képzést indít ősztől a Budapesti Metropolitan Egyetem. A program célja, hogy enyhítse a hazai fejlesztőcégek növekedését korlátozó, kritikus szakemberhiányt, valamint magas hozzáadott értéket teremtő munkalehetőségekhez juttasson pályakezdő fiatalokat és karrierváltókat.

Magyarországon az infokommunikációs (ICT) szektor a 400 ezer közvetlen és közvetett munkavállalójával ma már közel a negyedét adja a GDP-nek. Az ágazat folyamatos bővülése egyre keresettebbé teszi a területen dolgozó IT mérnököket, számítástechnikai szakértőket és programozókat.

„Szinte egyedülálló karrierlehetőségekkel várják a frissen végzett informatikai szakértőket idehaza, ezzel szemben a 15 évesnél idősebb korosztály több mint harmada digitálisan írástudatlan. A megfelelő tudást biztosító képzésekről kikerülő fejlesztők száma nem tud lépést tartani az egyre növekvő munkaerőigénnyel. Adataink alapján jelenleg 22 ezer új állás vár betöltésre a haza informatikai munkaerő-piacon” – nyilatkozta Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (Metu) idén ősztől kibővíti oktatási tevékenységét. A piaci igényeket figyelembe véve az intézmény elindítja első programozó képzését. A Metu Jump programban számos, a hazai és nemzetközi piacon elismert fejlesztőcég és egyéb, programozókat foglalkoztató vállalat vesz részt partnerként, többek között bankok, telekommunikációs cégek, illetve játékfejlesztők. Az együttműködések keretében a képzést elvégzőknek a Metu junior szoftverfejlesztő állást garantál a partnercégek egyikénél.

„A Metu Jump képzés az egyetem szakmai hátterét, piaci kapcsolatrendszerét és fejlett infrastruktúráját felhasználva naprakész, az iparág aktuális igényeinek megfelelő gyakorlati ismereteket nyújt, amellyel azonnali munkahelyet tudunk biztosítani hallgatóinknak és hozzájárulhatunk a hazai IT szektort sújtó munkaerőhiány enyhítéséhez” – mondta el Dr. Vass László, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora.

A junior szoftverfejlesztő képzésben több mint 10 éves oktatói és aktív programozási tapasztalattal rendelkező, elismert szakemberek készítik fel a hallgatókat 4 hónapon keresztül. A kurzus költségtérítéses, ugyanakkor az együttműködő partnereken keresztül a program biztos állást ajánl azok számára, akik elvégezik a képzést.

„A programban partnerként résztvevő vállalatok szakmai támogatása, trénereink ICT szektorban eltöltött évtizedes tapasztalata és a Metu hazai és nemzetközi oktatási háttere a garancia arra, hogy komplex, a piaci igényeknek teljes mértékben megfelelő tudást tudunk nyújtani a hallgatóknak. A 4 hónapos képzés ideális lehet egyetemistáknak és pályakezdő fiataloknak éppúgy, mint más iparágakban éppen karrierváltáson gondolkodó szakembereknek.” – mondta Tóth Ágnes a Jump projekt vezetője.

A Metu Jump programozói képzés részleteit az érdeklődők augusztus 24-én egy infó est során személyesen is megismerhetik, ahol szó lesz a jelentkezés feltételeiről, valamint lehetőség lesz izgalmas és kreatív feladatokon keresztül ízelítőt kapni a programozásban rejlő lehetőségekről és kihívásokról. A programról további információ ITT érhető el.