Világszínvonalú magyar ergonómiai és mérnöki szoftvert dobott piacra a ViVeTech Kft. Az újítással a vállalatok a dolgozók egészségének károsítása nélkül növelhetik termelékenységüket.

A ViVetech 2011-ben kezdett az ergonómiai szoftver fejlesztésbe, s csak az elmúlt jó egy év alatt több mint száz, javarészt német, amerikai, japán és természetesen magyarországi vállalattal került kapcsolatba – mondta a KamaraOnline-nak Batizi Béla (képünkön), a ViVeTech értékesítési és marketing igazgatója.

Ne daráljuk le néhány év alatt a munkatársainkat!

Abból az egyszerű, ám a piacon korábban nem nagyon díjazott gondolatból indultak ki, hogy az összeszereléssel foglalkozó ipari vállalatok igyekeznek alkalmazkodni a változásokhoz. Kénytelenek voltak észrevenni, hogy elfogy a munkaerő, a legjobbakért komoly versenyt kell vívni, ma már nem él meg az a szemlélet, hogy néhány év alatt „ledaráljuk” a munkatársat, mert annak helyére úgyis jön másik.

Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy például egy rosszul tervezett munkahelyen, gyártósoron milyen körülmények között végzik a műveleteket, mennyi idő alatt kopik el az ember, lesz hát- és fejfájós, milyen gyakran kényszerül betegállományba a munkatárs.

A magyar kormány egyik célja, hogy az országba hozzon több összeszerelő üzemet, így a ViVeTech a jövőben nyitni kíván például a Külgazdasági és Külügyminisztérium felé is. Ahogy az egészségügyi szervezetekkel szintén érdemes egyfajta együttműködésben gondolkodni, hiszen a betegállomány költségei rendkívül megterhelik a társadalombiztosítási kasszát – s amúgy a cégeknek is jelentős veszteséget jelent, ha a dolgozó hosszabb-rövidebb ideig munkaképtelen.

Egyedi fejlesztésű szenzorok

Az ergonómiai és mérnöki szoftverrel gyártósori munkahelyeken végeznek vizsgálatokat egyedi fejlesztésű szenzorokkal. Mit jelent ez a gyakorlatban? A dolgozó a munkafázisokat 17 szenzorral ellátott ruhában végzi el. A számítógép rögzít minden mozgást, munkaelemet, amely alapján mérnöki precizitással digitálisan értékelnek. Nem csak a hatékonyságot növelhetik, hanem csökkenthetik az ütemidőt, javíthatnak a munkabiztonságon. Az értékeléssel kimutatják, hogy milyen változások szükségesek a munkaállomáson, például túl magasan vagy éppen alacsonyan van-e valamilyen elem, alkatrész tároló doboza.

A ViVeTech egyik fontos célja, hogy a szoftver segítségével a cégek a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését is támogathassák. A szolgáltatást azok a Magyarországra települt gyártó cégek is hasznosíthatják, amelyek a beruházásukhoz kapott támogatás fejében vállalják bizonyos számú megváltozott munkaképességű ember alkalmazását. A kifejlesztett új módszer segítségével a gyártás-ergonómiai szempontból legmegfelelőbb személyeket lehet alkalmazni egy adott munkaállomáson.

A szolgáltatások közé tartozik, hogy online eszközökkel biztosítják, a munkafolyamatok gyorsaságát és a költséghatékonyságot. A megrendelő kibérelheti a cég Virtual Realitiy Simulation termét, ahol valós idejű, valós méretű, reális szimulációkat végezhet. Új munkaállomások tervezésekor, azok kialakítása előtt eleve azt ajánlják, hogy a szoftver segítségével 1:1 méretarányú szimulációt végezzenek. Fontosnak tartják a dolgozók bevonását is a jövőbeli munkakörnyezetük kialakításába.

Az alapszolgáltatásban a feltárt hibákat, hiányosságokat értékelik ki, kiegészítő szolgáltatásként pedig azt is vállalják, hogy azok kijavítására javaslatot tegyenek.

Kisvállakozásoknak is hasznos lehet

A gyártó cégek manapság főleg végtermékeik ergonómiájának tökéletesítésére összpontosítanak, hiszen abból látnak közvetlen hasznot, mondja Batizi Béla. Az értékesítési igazgató szerint a gyártásnak az ergonómiai szempontból való megtervezése azonban kisebb hangsúlyt kap. Az alkalmazottak fizikai munkavégzésével kapcsolatos, dokumentált ismeretük nagyon kevés, márpedig ha rendelkeznének ezzel az információhalmazzal, még alaposabb üzleti döntéseket hozhatnának.

– Beruházási igény nélkül végezhető el a felmérési munka, nem kell drága szoftverekre, hardverre és az ezeket üzemeltető, ugyancsak nem olcsó szakemberekre költeni. A kapott adatokat és az elemzést a megrendelő asztalára tesszük, a szükséges változtatásokról ő dönt. Nagy nemzetközi autógyártó és beszállító partnerei számára végeztünk már több ilyen feladatot – tájékoztatott Batizi Béla. Az egyik legnagyobb magyarországi autógyárral például már több mint egy  éves a munkakapcsolatuk.

A ViVeTech a szolgáltatáscsomagot elsősorban a gyártó vállalatok közép vezetőinek a figyelmébe ajánlja. Eddigi tapasztalataik szerint ugyanis ők azok, akik a gyártósorok zökkenőmentes működtetésért felelősek, s ők találkoznak közvetlenül a problémákkal. Batizi Béla úgy látja, a szoftver és a szolgáltatás nem csak a multiknak, hanem már az akár 30 főt foglalkoztató kisvállalkozásoknak is hasznos lehet.

Szerdahelyi Csaba