A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) vágta ki a fákat a Duna régi medrében. A Duna-ártéri Természetvédelmi Terület Igazgatóságának pozsonyi osztálya szörnyűnek nevezte a fakitermelést.

A Duna régi medre áradások idején, illetve akkor, ha valamilyen oknál fogva Bősnél nem a szükséges vízmennyiség folyik át, a Duna vizének elvezetésére is szolgál – írja a hirek.sk.

Pavel Machava, az SVP szóvivője elmondta: a közeljövőben javítani fogják a zsilipeket és a villamos erőművet, továbbá munkálatokat terveznek a magyarországi Dunakilitinél is. „Emiatt a Duna régi medrében kell majd elvezetni a vizet” – mondta a szóvivő.

Hangsúlyozta: ha nem vágták volna ki a fákat, fennállt volna a veszélye, hogy a Duna régi medre nem lett volna képes befogadni elegendő mennyiségű vizet, melynek következtében veszélybe kerülhettek volna a környékbeli községek lakói és a tulajdonuk. Állítása szerint a Duna régi medrének megtisztítása előtt minden szükséges engedélyt beszereztek.

A fakitermelés egyes aktivisták szerint a Duna régi medrében tervezett vízerőművekkel van összefüggésben. A Közlekedésügyi Minisztérium szerdán cáfolta az információt.