Huszonöt év huzavona és várakozás után Szlovénia megkezdte a horvát és bosnyák devizabetétesek kártalanítását – számolt be a Jutarnji List horvát napilap.

Első körben március 14-ig 685 ezer euró (202 millió forint) kártérítést fizet ki a szlovén állam 39 betétesnek vagy hozzátartozójának, akik még az elsők között adták be kártalanítási igényüket – írja az MTI.

A lap szerint ez csepp a tengerben. Szlovéniának a strasbourgi döntés alapján – amely arra kötelezte az államot, hogy a zágrábi és a szarajevói Ljubljanska Banka (LB) ügyfeleinek térítse vissza a devizabetéteket, vagyis ugyanúgy járjon el, mint ahogy azt a szlovén betétesekkel tette – még 385 millió euró (113 milliárd forint) tartozást kell kifizetnie volt ügyfeleinek.

A szlovén parlament tavaly júniusban hozta meg azt a törvényt, amely alapján kártalanítja azokat a devizabetéteseket, akik még a titói Jugoszlávia szétesése előtt helyezték el pénzüket a LB szlovéniai pénzintézetben.

Az adósság visszafizetésére 230 ezer betétes vár. Egyes becslések szerint a bank egyedül a boszniai betéteseknek kamatok nélkül csaknem 127 millió euróval tartozik.

A lap úgy véli: a rendezetlen papírok miatt, a bosnyák ügyfeleknek sokkal tovább kell majd várniuk a pénzükre.

A horvátországi betétesek kárát már részben megtérítette a horvát állam, de a banknak még így is mintegy 160 millió eurót kellene még kifizetnie csaknem 130 ezer egykori horvátországi ügyfelének.

A betétek visszafizetéséről szóló kérelmet 2017-ig fogadja a szlovén örökösödési alap.