A Szlovák Takarékpénztár ügyfelei nemrég hamis e-maileket kaptak, amelyben a hozzáférési adataikat próbálják kicsalni tőlük. „A bank soha nem kér információkat a számlákról” – figyelmeztet a legnagyobb szlovák bank.

Az elektronikus postai üzenet és a csalók weboldala azt sugallja, hogy a bank valódi weboldaláról van szó. Bár a hackerek e-mailjének feladója a Szlovák Takarékpénztár, első látásra nyilvánvaló, hogy az e-mailt hamis címről küldték el. A levél tárgya: „A folyószámla aktualizálása-Szlovák Takarékpénztár!” – írja a hirek.sk.

A teljes üzenet szlovák nyelven íródott, de sok benne a nyelvtani-stilisztikai hiba. Az ilyen jellegű e-mailt megnyitás nélkül javasoljuk kitörölni. A feladó e-mail címe és a levél tárgya változhat – figyelmeztet Marta Cesnaková, a bank szóvivője.

A hamis e-mailek rámutatnak a hamis weboldalra is. Ha megnézzük a címet tartalmazó sort, látható, hogy nem a bank honlapjáról van szó. A hamis weboldal előtt nem található a „https”  biztonsági betűsor. Az ügyfelet e-mailcíméről a hamis oldalra irányítják, ahol felszólítják őt személyes adatainak megadására. A hamis oldalon vannak kitöltésre váró rubrikák, amelyek az internetbanking oldalán nem találhatóak.

A hamis e-mail cím által elkövetett csalás nem jelent újdonságot. A figyelmeztetések ellenére évente történik néhány rablás.