A szlovákiai nők a 21. században is kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint a férfiak, alacsonyabb munkahelyi pozíciókat töltenek be és kevesebbet keresnek – állapította meg a Szakszervezetek Konföderációja (KOZ).

A gazdasági szempontból aktív nők 46 százalékának középfokú végzettsége van, ez a szám a férfiak esetében csak 43 százalék. A nők 27 százalékának van felsőfokú végzettsége, míg a férfiak esetében ez az arány 19 százalék – írja a hirek.sk.

Bár a nők képzettebbek, műveltebbek, mint a férfiak, sokkal komplikáltabb a helyzetük a munkaerőpiacon, és a munkahelyi életükre és jutalmazásukra is nagy hatást gyakorol a diszkrimináció – állapítja meg  a KOZ.

A konföderáció szerint a diplomás nőket és férfiakat összehasonlítva a férfiak 30 százalékkal többet keresnek, mint a nők.

A szakszervezet  arról is tájékoztat, hogy a szlovákiai nők sok akadályba ütköznek a munkahelyi karriert illetően. Bonyolult a munkaerőpiacra történő visszatérésük a gyermekgondozási szabadság után, amely szorosan összefügg a bölcsődék és óvodák hiányával, illetve azzal, hogy az állam nem támogatja megfelelően a gyermekgondozást.