Az afrikai sertéspestis tekintetében egyelőre még a „tiszta“ országok közé tartozik Szlovákia. A sertéstenyésztők mégis attól tartanak, csak napok vagy hetek kérdése, hogy a betegség nálunk is felüsse a fejét.

Az afrikai sertéspestis végzetes hatású lehet a sertéstelepekre nézve, s egyúttal hatalmas anyagi veszteségeket is okozhat – mutatott rá a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője, Jana Holéciová.

Rastislav Slocík, a Losonci Területi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kamara elnöke elmondta: a tenyésztőket nagymértékben gyötri a jelenlegi helyzet – írja a hirek.sk.

„A sertéstenyésztők az elszaporodott vaddisznók állományának a csökkentését kérik, mivel az a fertőzés forrása. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium engedélyt adott ki az egész évi rendkívüli kilövésekre, tekintet nélkül a nemre és az életkorra. A vadászok azonban azt a gyakorlatban nem tartják tiszteletben és nem is tartják be” – hangsúlyozta Slocík.

Holéciová szerint a sertéstenyésztők Magyarországon figyelmesen szemlélik a helyzet alakulását, mert a szlovák termékek javarészét éppen a magyar piacra szállítják. Ha ott megjelenne a fertőzés, akkor a szlovákiai tenyésztők elveszítenék az élő állatok és sertéshús értékesítésének javarészét.

Az afrikai sertéspestis minden irányból veszélyezteti Szlovákiát. A fertőzés a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Romániában, Észtországban, Litvániában és Lettországban is terjed.