Megalakult Kassán a Felvidéki Értéktár keleti részlege. Már másodízben találkoztak a Kassa és Besztercebánya megyei magyar szervezetek és intézmények képviselői, hogy tájegységenként beszámoljanak a magyar értéktár programban folytatott gyűjtéseikről.

Imre Károly hungarikumszakértő példákat hozott arra, hogy mi minden kerülhet bele a helyi, majd innen a Magyar Értéktárba. „Nem az a cél, hogy ezek múzeumba kerüljenek, ott porosodjanak egy aktacsomagban, hanem nagyon fontos lenne, hogy egyrészt megmaradjanak a lakosság, a települések lakosainak tudatában, másrészt pedig segítsük a piacra kerülésüket olyan módon, amely népszerűsíti őket” – mondta Imre Károly.

Egy Kelet-felvidéki Értéktár Bizottság megalakulásáról is határoztak. Ez a már korábban megalakult Felvidéki Értéktárral azonos szinten lesz, és Fülektől keletre fejti majd ki tevékenységét – írja a hirek.sk.

Varga Tibor művelődésszervező a Bodrogközben és az Ung vidéken a magyar szervezetekkel és önkormányzatokkal már megkezdte a tájegységi magyar értékek gyűjtését. „Ilyen például Dobó István kultusza, sírja, vagy említhetném a Rákóczi-kultuszt. Emellett pedig helyi ételek, mint például a géresi béles, a géresi bor, a kaposkelecsényi töltött káposzta törve paszullyal, amit nagyon régen fogyasztanak a helybéliek” – magyarázta.

A kassai magyar értékekről is készült egy elsődleges nyilvántartás. Ezek közé tartozik a Rodostói ház is.