Pénzügyminiszter és miniszterelnök-helyettes lehet Volodimir Hrojszman leendő ukrán kormányában a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylője, Ivan Miklos volt pénzügyminiszter.

Előzetesen és feltételesen már elfogadtam az ajánlatot – mondta Ivan Miklos a Hospodarské Noviny napilapban kedden megjelent interjúban. Ivan Miklos tavaly februárban Natalija Jareszkónak, az ukrán pénzügyi tárca vezetőjének a főtanácsadója lett.

Az ajánlatot eredetileg a kormányfői posztra is esélyesnek tartott Natalija Jareszkótól kapta, majd miután Jareszkó kormányfővé jelölésére nem került sor, ugyanezt az ajánlatot megkapta a múlt héten miniszterelnök-jelöltnek javasolt Volodimir Hrojszmanttól, az ukrán parlament jelenlegi elnökétől is.

Miklos hozzátette: az, hogy végül elvállalja-e a feladatot, attól is függ, hogy teljesülnek-e azok a feltételek, amelyekről Hrojszmannal már tárgyalt, és amelyek a szlovák politikus szerint főként a leendő kabinet személyi összetételével, konkrétan azzal függenek össze, hogy mennyire lesznek reformpártiak a gazdasági tárcák miniszterei.

Miklosnak ugyanakkor szlovák állampolgársága és a vonatkozó szlovák szabályozás – kettős állampolgárság felvételét korlátozó – kitételei miatt, az ukrán állampolgárság felvétele alól is kivételt kellene kapnia.

Ivan Miklos ukrán miniszteri kinevezése tovább erősítené azt az Arszenyij Jacenyuk kormányával megjelent trendet, hogy a kijevi vezetésnek több külföldi tagja és még több külföldi tanácsadója van. Előbbire jó példa az Ivan Miklost eddig tanácsadóként alkalmazó Natalia Jareszko is, aki az Egyesült Államokban született, s mielőtt pénzügyminiszterré nevezték ki, ott is élt.

Utóbbira pedig Ivan Miklos volt párttársa Mikulás Dzurinda kétszeres szlovák miniszterelnök, akit tavaly külügyi tanácsadónak hívott Kijevbe Petro Porosenko ukrán államfő.

Ivan Miklos nem sokkal az 1989-es rendszerváltoztatást követően jelent meg a szlovák politikában, kormányzati szerepvállalása során a neoliberális gazdaságpolitika szlovákiai zászlóvivőjeként lett ismert. A 90-es évek elején privatizációs miniszterré nevezték ki, később kétszer is betöltötte a pénzügyminiszteri posztot.

A Meciar-korszak kivételével Ivan Miklos nevéhez köthető a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylése, az egykulcsos adórendszer szlovákiai bevezetése, valamint az ország euróövezeti csatlakozásának előkészítése is.

A kormányváltásról a KamaraOnline korábbi publicisztikáját itt olvashatja.

MTI/Starovic Tibor, Pozsony