Az országos átlaghoz viszonyítva meglepően jól működnek a szíriai érdekeltségű cégek. A Magyarországon bejegyzett 234 szír érdekeltségű vállalkozás 13 milliárd forint árbevétel mellett 242 millió forint adózott eredményt regisztrált 2014-ben.

A menekültválságban leginkább érintett tizenegy, többnyire közel-keleti és afrikai országban 570 ezer hazai vállalkozás közül mindössze 418 cégnek van érdekeltsége. Számos jellegzetesség lelhető fel ezeknek a gazdasági társaságoknak a vizsgálatakor – írja az Opten.

Ezek a cégek aktívabbak és termelékenyebbek egy átlagos hazai vállalkozásnál. A vizsgált 418 cég ugyanis együttesen 44 milliárd forint feletti árbevételt regisztrált 2014-ben, és közel 2300 hazai alkalmazottnak ad munkát. Tevékenységi körüket tekintve a teljes gazdasági spektrumot lefedik: a többi külföldi céghez hasonlóan felülreprezentáltak a kereskedelmi és idegenforgalommal foglalkozó társaságok, de megtalálhatók közöttük feldolgozóipari és IT-cégek is. Tevékenységüket tekintve nem rendhagyó e cégek összetétele, de vélhetően szigorúan veszik a hazai szabályozást és jogi környezetet, kevesebb közöttük az alvó vagy kényszervállalkozás, működésüket pedig hosszabb távra tervezik.

A tizenegy vizsgált ország közül Szíriához kötődik a legtöbb hazai érdekeltség: szám szerint 234 társaság tartozik ebbe a csoportba. A szíriai cégek több mint 600 hazai alkalmazottnak adnak munkát, 2014-ben mintegy 13 milliárd forint árbevételt regisztráltak. A listából kitűnik még Nigéria, ahol a csupán 33 cég együttes árbevétele meghaladja a 17 milliárd forintot, és ők a szíreknél is több, összesen 676 alkalmazottat foglalkoztatnak.

E társaságok sorsa nemcsak hazai teljesítményükön múlik, hanem anyaországaik jövőjén és a hozzájuk fűződő kapcsolat szorosságán is. E kötelék lehet szoros gazdasági kapcsolat, amelyben áruk és szolgáltatások áramlanak a két ország között, de lehet adminisztratív jellegű is, amelyben a vállalkozások tisztán magyar környezetben működnek. A legkritikusabb a Szíriához sok szállal kötődő cégek sorsa lehet, hiszen itt magának az országnak a jövője is kérdéses.

Mi a külföldi érdekeltségű vállalkozás?

Külföldi érdekeltségűnek tekintünk egy vállalkozást, amennyiben legalább egy tulajdonosa vagy cégjegyzésre jogosultja olyan magánszemély vagy társaság, aki/amely külföldre bejegyzett lakcímmel, illetve cég esetén külföldi székhellyel rendelkezik. A külföldi érdekeltség nem feltétlenül jelent külföldi származást. Jellemzően idegenforgalmi vállalkozásoknál előfordulhat, hogy magyar származású magánszemélyek külföldről irányítják hazai, de külföldi érdekeltségű társaságaikat.