Ravasz Pál manufakturális technológiával készít szilikon protéziseket, elsősorban műhelybaleset következtében ujjamputált páciensei számára. A szilikon ujjpótlás jelentősen hozzájárul a teljes értékű munkaképesség visszaállításához, illetve az amputálás okozta lelki sérülések feloldásához is.

– Különleges szakmát űz, hogyan válik valakiből szilikon protetikus?

– Ortopéd technikusként kezdtem a szakmát több mint egy évtizede. Első pillanattól kezdve a szilikon technológiában rejlő kreativitás vonzott, így erre specializálódtam. A jó kézügyesség mellett nagyfokú empátia is nélkülözhetetlen e szakmához, hiszen amikor belép az ajtón egy ujjamputált, legyen szó asztalosról, ácsról, vasesztergályosról, autószerelőről, kertészről vagy épp egy figyelmetlen háziasszonyról, láthatóan lelki támaszt is várnak tőlünk, nem csupán a hiányzó végtag vagy ujj pótlását.

– Vannak tehát tipizálható háztartási és munkahelyi balesetek, amelyeket követően felkeresik Önt?

– Természetesen. Elsősorban traumás balesetet szenvedett páciensek fordulnak hozzánk. Közülük jelentős számban vannak munkahelyi balesetben érintettek, illetve olyanok, akik otthon, barkácsoláskor, főzéskor, disznóvágáskor szerzett komoly sérülések következtében veszítették el az ujjukat, ujjaikat. Nekik nyújt segítséget az általunk készített szilikon ujjpótlás.

– Van arról statisztikája, hogy évente hány új ujjamputált van ma Magyarországon?

– Tudomásom szerint évente nagyságrendileg 4000-5000 pácienst érint az ujjamputáció. Mi ennek a páciensszámnak a töredékével találkozunk csupán. De elégedett pácienseink, ügyfeleink – megosztva jó tapasztalataikat – egymásnak adják át a kilincset. Úgy ajánlanak minket, mint egy jó fogorvost. Vagyis ez nem csupán egy klasszikus értelemben vett egészségügyi ellátás, annál sokkal több. Bizalomra épül, és közös együttműködésen alapszik. Különben a szilikon protézis nem tud tökéletes lenni.

– Hányan foglalkoznak szilikonprotézis készítésével Magyarországon?

– Tekintettel arra, hogy ennek a szakmának a fortélyait már évek óta nem tanítják sehol Európában, nagyon kevés professzionális szakember van. A mesterfogások a legféltettebb kincsek, senki nem osztja meg saját know-how-ját. Én a német technológiai eljárás alapjait sajátítottam el, azt fejlesztettem tovább. Több mint egy évtized munkája és tapasztalata van benne egy ma elkészülő szilikon protézisben. Ma Magyarországon csupán pár szakemberről tudok, mi a Szilikon-házban összesen hárman készítünk ujjpótlásokat. Ami biztos, hogy a szilikon protetika a legújabb alapanyagok és bőrbarát festékek megjelenésével, valamint a 3D technológiának köszönhetően az egyik leginnovatívabb ellátási formává válik az elkövetkezendő évtizedben.

– Kísérletezik tehát a 3D technológiával?

– Abszolút, hiszen a 3D alkalmazásával jelentősen leegyszerűsödhet a mintavétel. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy a manuális munka nagy részét a legkorszerűbb technológiák sem képesek helyettesíteni. Művészi kifinomultság, arányérzék, színek, formák. Ehhez kell az emberi kreativitás, szépérzék és kézügyesség. Természetesen szilikon ujjprotézisek sorozatgyártásban is készülnek, nagyüzemi körülmények közt, de azok nem egyénre szabottak, minőségükben és esztétikájukban meg sem közelítik az általunk készített szilikon ujjprotéziseket.

– A jelenlegi technológia alkalmazásával mennyi idő szükséges egy szilikonujj elkészítéséhez?

– Átlagosan 2-3 munkanappal lehet számolni, de ha a páciens ujjcsonkja nem tökéletes, akkor 4-5 munkanapba is beletelhet. Persze minden gyorsabban és precízebben tud haladni, ha a páciens itt tud lenni velünk a műhelyben.

– Vagyis a vidéki pácienseiket is a budapesti centrumukban látják el?

– A Szilikon-ház az Ortoprofil cégcsoport tagja, így az ellátás alapját képező mintavétel a legnagyobb vidéki városokban is elérhető, Miskolctól Szegedig, Szombathelytől Debrecenig. A vidékről beérkező minták alapján pedig elkezdődhet a budapesti centrumunkban az egyedi gyártás. Nyilván, ha van rá lehetőség, a végeredményt tekintve professzionálisabb lesz a pótlás, ha a gyártás során a páciens személyesen is részt tud venni a mintavételben. Optimális esetben mindössze kétszer kell befáradni hozzánk. Hozzáteszem, hogy közel ugyanannyi vidéki és budapesti pácienst látunk el, évről évre.

– Mennyi ideig használható egy szilikon protézis? És mennyibe kerül az ellátás?

– Felnőttek esetében maximum két év, kisgyerekeknél, mivel növésben vannak, hat hónap a kihordási idő. Például egy három éves kislánynak készítettünk teljes kezet, egy szörnyű háztartási balesetből fakadó traumás sérülést követően, őt hat hónappal később visszavárjuk. Az ellátás társadalom- és magánbiztosítás terhére, illetve magánszemélyként is igénybe vehető.

– Lelkileg miben tudja támogatni a szilikon protetikai ellátás az érintetteket?

– El sem hinné, milyen teher az, amikor valakit folyamatosan megbámulnak a villamoson, mert hiányoznak az ujjai. Ezt csak az érzi át igazán, akinek már volt ilyenben része. A szilikon protézis viselésével azonban, emberi szem számára szinte észrevehetetlenné válik az amputáció. Épp ezért is sok a visszatérő páciensünk. Az esztétikai szempontoknál is fontosabb azonban, hogy az érintett hamar vissza tudjon illeszkedni a társadalomba, képessé váljon ismét ellátni magát, és visszataláljon a munka világába. Akár még sportolhat is szilikon protézissel.

– Örömét leli a munkájában?

– Nekem az jelenti a legnagyobb örömet, ha a páciens mosolyogva megy ki az ajtón, és két év elteltével ismét bejelentkezik. Akkor tudom, hogy tökéletes munkát végeztem.

– Igaz, hogy külföldi terjeszkedésben is gondolkodik? Mely kontinensekről, országokból érkeznek páciensek, szakmai érdeklődők?

– Számos nemzetközi kiállításon vettünk már részt sikeresen. Folyamatos érdeklődés van Izraelből, az arab térség országaiból, Iránból, illetve a közép-európai régióból. 

– Optimista a külpiaci nyitást illetően?

– Teljes mértékben. Ne vegye szerénytelenségnek, de ismerve a nemzetközi konkurenseink termékeit, van keresnivalónk a világpiacon. Ár-érték arány tekintetében kimagaslóak vagyunk, kiváló minőséget vagyunk képesek előállítani versenyképes áron.

– Hogy tudják majd győzni, ha megsokasodnak a külföldi megrendelések?

– Higgye el, megoldjuk, ez nem jelenthet leküzdhetetlen akadályt, az utánpótlás nevelés amúgy is égető kérdés. Ahogy említettem, a mi hivatásunkhoz alapvetően három dolog szükségeltetik: kreativitás, kézügyesség és empátia. Ehhez pedig találunk majd kiváló kollégákat.