A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére szigorodnak a büntető törvénykönyv (Btk.) tőkepiaci visszaélésekre vonatkozó tényállásai, így január elejétől bennfentes kereskedelemnél, tiltott piacbefolyásolásnál minősített eset lesz, ha a bűncselekményt tőzsdei céghez kötődő személy követi el.

Öt év szabadságvesztést és magas összegű piacfelügyeleti bírságot kockáztat az a személy, aki a visszaélést nyilvánosan jegyzett cég tisztségviselőjeként vagy alkalmazottjaként követi el.

A szigorítás a tőzsde minden kereskedési helyszínén – így a fő piac mellett az Xtend és az Xbond piacokon – listázott kibocsátóra vonatkozik.

Az MNB felidézte, hogy 2016 óta majdnem 40 esetben tett feljelentést bennfentes kereskedelem vagy tiltott piacbefolyásolás gyanúja miatt, továbbá összesen csaknem 800 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki. Ebből a piaci manipuláció miatt kiszabott bírságok meghaladták a félmilliárd forintot, miközben a bennfentes kereskedelem miatti bírság szűk 300 millió forintot tett ki.

Az MNB által feltárt piaci visszaéléseket esetenként tőzsdei cégek tisztségviselői, alkalmazottai követték el, akik pozíciójukkal, helyzetükkel súlyosan visszaéltek – mutattak rá.

A felügyeleti tapasztalatok alapján az MNB és az Igazságügyi Minisztérium szakmailag együttműködött annak érdekében, hogy jövő évtől a Btk. vonatkozó rendelkezései szigorodjanak, azaz a minősített esetek köre bővüljön.

A jegybank javaslatára év elejétől már jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, azaz bűncselekménynek minősül az engedély nélküli közösségi finanszírozás (crowdfunding), a nyilvántartásba vétel nélküli nyugdíjtermék forgalmazása, illetve a bejelentés hiányában végzett elektronikuspénz-értékesítés is.

(Forrás: MTI)