Szükséges átfésülni a hazai utazásszervező vállalkozásokra vonatkozó ellenőrzési gyakorlatot a Green Holidays iroda csődje után – közölte a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

– A több mint ezer hivatalosan bejegyzett és legálisan működő utazási vállalkozás számára kínos és vállalhatatlan a csődbe ment Green Holidays utazási iroda története – közölte a Magyar Időkkel a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) marketing- és kommunikációs bizottságának tagja.

Bakó Balázs elmondta: szövetségük elhatárolódik a csalással gyanúsított cégtől, „nem tartoztak a tagjaink közé, azonban nem hunyhatunk szemet afölött, hogy a fogyasztói biztonság erősítése érdekében lépéseket kell tenni, hogy a törökországi utaztató esete egyedi maradhasson a magyar piacon.

Bakó Balázs hangsúlyozta: a tisztességes piac szereplői úgy vélik, a jelenlegi szabályozás jó a területen és megfelelő kereteket ad a legális működéshez. Ezt az évről évre alig változó létszámú nyilvántartott utaztatószektor működése is alátámasztja.

Azonban a Green-ügy rávilágított: a jelenleg is aktív hatósági ellenőrzés rendszerén szigorítani kell az időközben átalakult állami intézményrendszer, az érintett hivatalok hatósági jogköreinek megerősítésével.

Jelenleg az utazásszervező szakmára vonatkozó szabályozás arányosan csaknem olyan szigorú, mint például a pénzügyi szektorban.

A vagyoni biztosíték mértékét az utaztató vállalkozások előző évi, tárgyévi és a következő évre tervezett árbevétele alapján állapítják meg. A vagyoni biztosíték mértéke a legnagyobb árbevétel 20 százaléka.