Kiemelten ellenőrzi a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírok kibocsátóit a jegybank, hogy betartsák a tájékoztatási szabályokat, emellett július elejétől szigorúbb szankciókra számíthatnak a szabálysértők egy uniós irányelv miatt.

Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelemért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgatója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen elmondta: az MNB egyebek között fokozottan együttműködik a kibocsátók által megbízott könyvvizsgálókkal, a Budapesti Értéktőzsdével, előzetes jelzés nélkül helyszíni ellenőrzéseket tart, részt vehet a közgyűléseken.     

Hozzátette: a jegybank még az internetes fórumokon, közösségi oldalakon megjelenő információkat is figyelemmel követi, kockázati szempontok szerint elemzi azokat és indokolt esetben intézkedik. Ezen felül a teljesebb kép érdekében a kibocsátó társasági jogi, gazdasági „életútját” is nyomon követi az MNB. 

A jegybank a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása, vagy nem megfelelő teljesítése esetén felfüggeszti a kibocsátó papírjainak tőzsdei kereskedését a jogsértő állapot megszüntetéséig, ez idén már tíz alkalommal fordult elő, hat kibocsátó értékpapírjaival jelenleg sem lehet kereskedni. A tájékozatási kötelezettség megszegéséért 43,5 millió forint bírságot is kiszabott az MNB az első negyedévben.  

Barnóczki Péter, az MNB kibocsátói és piacellenőrzési jogérvényesítési főosztály vezetője közölte: a 2015-ös jelentés közzétételének elmulasztása miatt átmenetileg felfüggesztették az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt., a TR Investment Nyrt. és az Első Hazai Energia-portfolió Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t pedig a 2014. pénzügyi évről készített éves jelentéssel összefüggő hiányosság miatt szankcionálták.  

Szeniczey Gergő szerint a mielőbbi felfüggesztésre részben azért van szükség, hogy ne terjedjen helytelen információ, illetve elmaradt, vagy nem megfelelő tájékoztatás esetén a befektetők között információs asszimmetria alakulhat ki, ami egyes piaci szereplők számára visszaélési lehetőséget jelenthet. Ugyanakkor hangsúlyozta: miközben a jegybank intézkedései elősegítik a korrekt tájékoztatást, szükség van arra, hogy a befektetők gyakorolják részvényesi jogaikat – így például a tájékozódáshoz, a közgyűlési részvételhez, szavazáshoz fűződő jogaikat.    

A fokozott ellenőrzéseknek nem céljuk a kibocsátókkal szemben nagy összegű pénzbírságok kiszabása, minél erőteljesebb szankciók elrendelése, hanem az, hogy  az információk megfelelő időben és minőségben álljanak rendelkezésre. Ezzel a befektetői esélyegyenlőséget hivatottak szolgálni, illetve az elhúzódó vizsgálatok, eljárások helyett alkalmazott megelőző intézkedések a tájékoztatási kötelezettség önkéntes teljesítését igyekeznek ösztönözni – fűzte hozzá. (MTI)