Néhány éve időről időre felvetik orosz politikusok, hogy Moszkva helyett más fővárost kellene találni Oroszországnak – lehetőleg Szibériában. A legutóbbi közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek 80 százaléka ezzel nem ért egyet.

Az oroszok döntő többsége hallani sem akar arról, hogy Moszkva helyett másik fővárost találjanak. Ugyanakkor a legutóbbi közvélemény-kutatás adatai szerint a többség azt sem szeretné, hogy gyermekei Moszkvában nőjenek fel és ott éljenek, mert a főváros több embert taszít, mint vonz.

A főváros „elköltöztetését” a válaszolók 80 százaléka ellenezte, viszont csak 13 százalékuk találta jó ötletnek, hogy gyermeke Moszkvában fusson be karriert. A moszkvaiak 16 százalékának egyébként nem lenne ellenére, hogy másik várost találjanak a sajátjuk helyett országos közigazgatási központnak.

Korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter vetette fel a fővároscsere gondolatát, mondván: egy szibériai főváros azt jelentené, hogy a térség hatalmas fejlődés előtt áll, s oda érdemes minél több tőkét befektetni.

Éppen az utóbbi miatt tiltakozott hevesen még 2012-ben Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester, aki szerint ennél rosszabb üzenetet elképzelni sem tudna, mert ha lecserélnék Moszkvát, az ugyanúgy rossz lenne az ott élőknek, mint a fővárosban működő hazai vállalkozásoknak és multi cégeknek egyaránt.

A Kreml szerint nincs napirenden új főváros választása, amit egyébként alátámaszt a mostani közvélemény-kutatás eredménye is.