Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat az amerikai-brit Olivert Hart és a finn Bengt Holmström kapta meg a szerződéselmélet területén folytatott kutatásaiért.

Oliver Hart, a Harvard Egyetem professzora és Bengt Holmström, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora nyerte el ebben az évben a legnevesebb közgazdasági elismerést.

A Svéd Tudományos Akadémia az idei döntés indoklásában kiemelte, hogy a két professzor elméleteinek segítségével jobban megérthetőek a valós életben az üzleti szerződések és lehetséges buktatóik.

Oliver Hart 1948. október 9-én született Londonban. A brit-amerikai kettős állampolgár professzor 1993 óta tanít a Harvard Egyetemen közgazdaságtant.

Bengt Holmström 1949. április 18-án született Helsinkiben, a Finnországban élő svéd anyanyelvű kisebbséghez tartozó családban. A finn állampolgár professzor 1994 óta tanít a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (Massachusetts Institute of Technology) közgazdaságtant.

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda. A tudósok az elismeréssel együtt 8 millió svéd koronát kapnak, amelyet a svéd jegybank folyósít majd.