A következő egy év során a hazai nagyvállalatok 2,2 százalékos árbevétel-növekedésre és 1,4 százalékos profitbővülésre számítanak. Ez mérséklődést jelent a tavalyi kilátásokhoz képest.

Jelenleg 2,2 százalékos bevétel-növekedéssel és 1,4 százalékkal nagyobb profittal számolnak a következő egy év során a hazai, kétmilliárd forint éves árbevételt meghaladó nem-állami nagyvállalatok a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi adatai alapján. A mostani várakozások a nagyvállalati szektor pénzügyi eredményei növekedésének mérséklődését mutatják, hiszen egy éve ilyenkor 2,9 százalékos árbevétel és 2,2 százalékos profitnövekedést vártak a cégvezetők.

A szerényebb várakozások annak tudhatók be, hogy a cégek legnagyobb része inkább a jelenlegi pénzügyi eredményekkel tervez a következő egy év során is. Az árbevétel-változást tekintve ez a cégek 62 százalékát jelenti, míg a profit esetében 72 százalékuk számol az aktuális nyereséggel – tájékoztatott a szektor aktuális pénzügyi várakozásairól Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A felmérés adatai szerint elsősorban az exportpiacok húzhatják felfelé az árbevételeket a következő egy évben, hiszen míg a belföldi piacokon a nagyvállalatok csupán 23 százaléka vár bevétel-növekedést, addig ez az arány a külföldi értékesítésben eléri a 37 százalékot. Úgy tűnik, jelenleg a nagyobb cégeknek áll a zászló, ugyanis az árbevételt és profitot tekintve is az átlagnál nagyobb arányban számítanak bővülésre – mondta el Patrick Van Overloop.

Az iparágakat tekintve a szolgáltató cégek profitkilátásai a legoptimistábbak, hiszen ebben a szektorban az átlagot jóval meghaladó profitnövekedésre számítanak (4,3 százalék). Ezzel szemben a kereskedelmi cégek az adózás előtti nyereség csupán 1,5 százalékos növekedését várják a következő egy év során.