A szakbizottságok üléseznek ezen a héten az Európai Parlamentben. A környezetvédelmi szakbizottságban döntenek a Bizottság javaslatáról, amely engedélyezné, hogy a koffein jótékony hatását feltüntessék az energiaitalok címkéin, illetve szavaznak az orvosi eszközök szigorúbb ellenőrzéséről.

Szerdán szavaz a környezetvédelmi szakbizottság az Európai Bizottság azon javaslatának megvétózásáról, amely feltüntetné a koffein jótékony, a koncentrációt javító hatását az energiaitalok és egyéb cukros üdítők címkéjén.

A környezetvédelmi szakbizottság arról a Parlament és a Tanács által kötött informális megállapodásról is szavaz szerdán, amely szigorítaná az orvosi eszközök, például mell- és csípő implantátumok ellenőrzését. Az EP-képviselők a diagnosztikai eszközök, például a terhességi és  genetikai vizsgálatokhoz használt eszközök kapcsán kötött megállapodásról is döntenek.

A háztartási gépek energiacímkéit egységesítené és a különböző jelölési rendszerek helyett egy egységes, A-tól G-ig tartó skálát vezetne be az a javaslat, amelyről kedden szavaz az ipari szakbizottság. A javaslat könnyebben azonosíthatóvá tenné a címkéket a vásárlók számára és létrehozna egy digitális termékadatbázist is.

Az EU gazdaságának helyzetéről és a holland uniós elnökség alatt elért eredményekről vitázik a gazdasági szakbizottság Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke részvételével kedden.