Szerbia Magyarország egyik legfontosabb agrárpartnere lehet a következő években – közölte a magyar agrárminiszter hétfőn Budapesten, amikor a szerb társtárca újonnan kinevezett vezetőjével, Branislav Nedimoviccsal tárgyalt.

Fazekas Sándor a közelgő magyar-szerb együttes kormányülés előkészítéseként egyebek mellett a mezőgazdasági kárenyhítés magyar tapasztalatairól, továbbá a két ország GMO-mentes elkötelezettségéről, valamint a szerbiai élelmiszeripari beruházási lehetőségekről folytatott eszmecserét a Földművelésügyi Minisztériumban – írja a Magyar Idők.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a Vajdaság gazdasági fejlesztésében. Ezért 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást és 30 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt biztosít pályázat útján az elkövetkező 3 évben a vajdasági mezőgazdaság, turizmus, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére.

Teszi mindezt a szerbiai magyarság helyben tartásáért, az elvándorlás megakadályozásáért is – fogalmazott a magyar agrártárca vezetője. Fazekas Sándor Szerbiát Magyarország fontos partnereként említve rámutatott: Magyarország kész átadni a mezőgazdasági tapasztalatait.

Mint mondta: „hazánk számára kiemelten fontos a szomszédos országokkal, így Szerbiával is a gazdasági kapcsolatok erősítése”. Ennek megfelelően bővíthető a Magyarország és Szerbia közötti kereskedelmi és gazdasági együttműködés.

A szerb agrárminiszter érdeklődésére Fazekas Sándor tájékoztatta kollégáját az Európában is egyedülálló magyar mezőgazdasági kárenyhítési rendszerről, a mezőgazdasági, élelmiszeripari vállalkozások gépesítési tapasztalatairól, valamint az eredetvédelem és a minőségi élelmiszertermelés fontosságáról.