Szeretnénk végre megkezdeni a két Komáromot összekötő Duna-híd építését – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban.

Közös elképzelésünk európai támogatásra is talált, így teljesen reális, hogy szeptemberben az alapkőletétellel megkezdődjenek a két Komáromot összekötő Duna-híd építésének munkái – nyilatkozta a hirek.sk-nak Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: „azt javasoljuk a szlovák kormánynak, hogy indítsunk egy új közös nagy közlekedési projektet, kössük össze Dunaszerdahelyt Győrrel négysávos gyorsforgalmi úttal, s ehhez építsünk egy hidat Vámosszabadinál. Ezzel óriási lépést tennék a Pozsony és Győr környéki autóipari központok összekötése érdekében.”

Az Audi beszállító bázisának egy része már Szlovákia területén van, a Jaguár beszállítói is nagy számban jelen vannak az északnyugat-magyarországi térségben. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a két autóipari központ között zökkenőmentes legyen az összeköttetés.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány elfogadott egy gazdaságfejlesztési programot, amellyel a felvidéki magyar vállalkozókat támogatják majd. (A Vajdaságban és a Kárpátalján is indítottak hasonló programot.)

„Magyarországon most vannak olyan befektetésre szánt összegek, amelyekkel a Kárpát-medencei magyar vállalkozókat támogathatjuk. A Felvidéken elsőként a kis- és közepes, valamint a mezőgazdasági vállalkozásokba keressük a befektetési lehetőséget” – közölte.

A miniszter szerint egymilliárd forintos keretösszeggel (3,2 millió euróval) indul a program, s a további támogatásról az eredmények ismeretében döntenek.