Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Jelentős mértékben csökkent az üzemanyagok ára, miközben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak – olvasható a KSH csütörtökön közzétett jelentésében.

2014. szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,8 százalékkal emelkedett, ezen belül többek között nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (16,3 százalék), az étolaj (8,3 százalék) és a tojás (5,3 százalék) ára, csökkent a tejé (12,4 százalék), a sajté (11,3 százalék), valamint a cukoré (5,8 százalék). A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,9, a szolgáltatások 2,0, a tartós fogyasztási cikkek 1,5 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek ára nem változott. A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,6, a távfűtésé 3,4 százalékkal. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 6,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 17 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Egy hónap alatt, 2015. augusztushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül többek között csökkent a csokoládé, kakaó (3,0 százalék), a párizsi, kolbász (1,8 százalék), valamint a tej (1,7 százalék) ára; míg a cukoré (3,7 százalék), valamint az étolajé (1,7 százalék) nőtt. A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 1,4 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,1 százalékkal emelkedett, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal csökkent, miközben a háztartási energiáé nem változott. A szolgáltatások ára 0,6 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatások 5,3 százalékkal kerültek kevesebbe. Az egyéb cikkek ára átlagosan 2,3, ezen belül a járműüzemanyagoké 5,1 százalékkal csökkent.

2015. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal mérséklődtek.