Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal nőtt. Az augusztusinál 1,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak döntő többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezések gyártásában, ahol 47,4 százalékos emelkedést mért a KSH.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 11,5, az energiaiparé 7,4, a csekély súlyú bányászaté 1,0 százalékkal nőtt 2021 szeptemberéhez viszonyítva.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 31,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 36, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 29 százalékkal nőtt. A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 21,5 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszeripar termelése 1,4 százalékkal bővült, elsősorban a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően, miközben a hazai eladások mérséklődtek.

Az ipari export volumene 13,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 32,9, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 21,5 százalékkal emelkedett. A villamosberendezések kivitele 62,4 százalékkal, a gyógyszerexport 13,4, az élelmiszereké 2,6 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit.

Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal nőtt, míg a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai 17,4, a gépiparé 58,4 százalékkal nőtt, a villamosberendezések belföldi értékesítése 21,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a számítógépeké 17,6 százalékkal az élelmiszeriparé 4,1 százalékkal visszaesett.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 19,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 21,3 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 20,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a belföldi rendelések 0,5 százalékkal csökkentek, az export rendelésállomány 22,2 százalékkal nőtt.

Az év első kilenc hónapjában az ipari termelés 6,7 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci és a 40 százalékot képviselő hazai eladások volumene egyaránt 7,9 százalékkal emelkedett.

(Forrás: MTI, fotó: Krizsán Csaba)