Több mint 1,5 milliárd forint összegű európai uniós forrást fordíthat szennyvíz-technológiai kutatásokra a következő négy évben az UTB Envirotec Zrt. vezette konzorcium.

A projektben új, komplex szennyvíztisztító-telepi technológiákat fejlesztenek ki, amelyek a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyag-tartalmát hasznosítják. A projektben az üzemeltetéssel a Bácsvíz Zrt., a technológiai tervezéssel és fejlesztéssel az UTB Envirotec Zrt., a kutatással és a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével a Debreceni Egyetem, a környezetvédelmi feladatok és kockázatértékelés megvalósításával az Inno-Water Zrt., a talajtani és komposztálást érintő feladatok megvalósításával pedig a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja foglalkozik.

A konzorcium terve az, hogy a szennyvizekből értéket, ipari nyersanyagokat, lakossági fogyasztási cikkeket és a mezőgazdaságban biztonságosan hasznosítható, vonzó termékeket állítson elő, segítve a körforgásos gazdaság megvalósítását.

A projekt októberben a megvalósítási ütemtervek és a kutatási tervek elkészítésével indult, most a kutatói csapatok munkájának összehangolása zajlik. A program 1,541 milliárd vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, amelyet a konzorcium a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán nyert el. (MTI)