Ma a BKIK az egyetlen valós erejű szervezet, amely hidat képez a gazdasági élet szereplői, a gazdaságpolitika és a kormány között – mondta Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke az Üzletnek adott interjújában.

Csoltó Gábor (képünkön) leszögezte, a BKIK-nak nem a vállalkozások számára kötelező 5 ezer forintos regisztrációs, vagy hozzájárulási díj beszedése az egyetlen funkciója, sőt, a vállalkozásoknak tisztában kell lennie azzal, hogy ez a kamarai hozzájárulás egy olyan törvényi alapú, de nagyon szerény mértékű kötelezettség, amivel szemben a Kamara számtalan – jórészt ingyenes – szolgáltatást nyújt.

Az elnök hozzátette, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara azért maradt fenn 1850 óta, sokszor a politikai ellenszél ellenére is, mert szükség volt rá. Ma valójában nincs más, valós erejű szervezet aki hidat képezne a gazdasági élet szereplői a gazdaságpolitika és a kormány között. Csoltó Gábor elmondta, a BKIK fontos feladata a szakképzésben betöltött szerepe, de a vállalkozókat körülvevő gazdasági környezet optimális körülményeinek megteremtése is.

Budapesten a kis- és középvállalkozások egy része gyakorlatilag még mindig a kényszervállalkozók szintjén van, és az arra jellemző gondokkal küzd, valamint nagyon jelentős a ténylegesen nem működő, úgynevezett alvó cégek száma. Csoltó Gábor úgy fogalmazott, egészségesnek tartaná, ha a jövőben a budapesti önkormányzatok hasonló ár és peremfeltételek mellett a helyi beruházásoknál az adott kerületben tevékenykedő vállalkozásokat helyeznénk előtérbe.

A BKIK elnöke elmondta, az érdekérvényesítés mellett a Kamara szolgáltatási körének szélesítése lesz a legfontosabb feladatuk a közeli jövőben és az is megnyugtató lenne, ha a taglétszám folyamatosan növekedne, mert ez azt mutatná, hogy sikerült megismertetni és elfogadtatni a vállalkozásokkal az a munkát, amit a BKIK-nál végeznek.

A Csoltó Gáborral készült teljes interjút elolvashatják ITT.