A halálos munkabalesetek negyede-ötöde a mezőgazdaságban történik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országszerte fórumokat tart a munkabiztonság növelése érdekében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikái szerint 2017-ben a mezőgazdaság területén több mint 650 munkabaleset történt, köztük 12 halálos kimenetelű. Összehasonlításként: az építőiparban tavaly 21 végzetes kimenetelű munkabaleset volt. 2017-ben összesen 79 halálos munkabaleset történt Magyarországon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fontosnak tartja az ágazatban dolgozók biztonságát és a biztonságos munkahelyek, munkakörök kialakítását. Ezért is hívja fel mind a munkavállalók, mind a foglalkoztatók figyelmét arra, hogy a munkavédelmi intézkedéseknek komoly jelentőségük van.

A NAK mindennek jegyében „Biztonságos munkavégzés a terepen” címmel országos munkavédelmi tájékoztató sorozatot tart, kapcsolódva a Nemzetgazdasági Minisztérium által indított kampányhoz. A tájékoztatók keretében a megyei munkavédelmi hatóságok is tartanak előadást a térségi tapasztalatokról, az országos trendekről, a kötelezettségekről.

Az egyik kiemelt kockázat a haszongépjárművekkel, munkagépekkel való munkavégzés, de említhető az áramütésveszély vagy a fárasztó testhelyzetben, nagy emelésekből adódó problémák.

A betakarítás után a betárolt anyagok, termények, a must, de például a trágya erjedésekor, rothadásakor keletkező gázok is veszélyesek.

Április 26-án Szekszárd lesz a következő helyszín, ahol a Katasztrófavédelem munkatársai is segítenek az informálásban. A rendezvényeken a gazdálkodókat a kockázatokról, azok csökkentéséről és a balesetek megelőzési lehetőségeiről tájékoztatják.

A Kamara által szervezett eseményeken nemcsak szakmai tájékoztatót kapnak az érdeklődők, hanem egy úgynevezett munkavédelmi oktatási tematika mintát is átvehetnek, amelyet jól tudnak hasznosítani saját üzemükben, gazdaságukban is.