Kárpátalja után Erdélyben folytatódik a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) tréningsorozata, az MNKH Exportakadémia. A Gyergyószentmiklóson megvalósuló képzésen rendhagyó módon, iparági specifikumot átölelve a faiparról és erdőgazdálkodásról, valamint az ezekben rejlő üzleti- és gazdasági lehetőségekről kap átfogó tájékoztatást a résztvevő mintegy 50 helyi magyar vállalkozó.

Az MNKH kiemelt stratégiai célja a határon túli magyar vállalkozások fejlesztése, a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése, valamint a Magyar Kormány által meghirdetett Gazdaságfejlesztési Program hatékony felhasználáshoz szükséges tudás, kapcsolatrendszer és szakmai háttér biztosítása. Ennek részeként a kereskedőház – a tavalyi sikereket látva – 2017-ben is elérhetővé tette tréningsorozatát, az MNKH Exportakadémiát a határon túli vállalkozások számára.

Tekintettel arra, hogy Vajdaság és Kárpátalja után a magyar kormány Erdélyre is kiterjeszti a magyar közösségek gazdasági megerősítését célzó programját – első lépésként egy egymilliárd forint keretösszegű mintaprogramot-, a Kereskedőház Székelyföld erdőgazdálkodási és faipari fellegvárában, Gyergyószentmiklóson is megszervezte a kétnapos képzést. Kapcsolódva Gyergyószentmiklós fő húzóágazati portfóliójához az MNKH Exportakadémia fókuszában rendhagyó módon iparági specifikumot átölelve, a faipar és erdőgazdálkodás, illetve a kapcsolódó technológiák és megoldások, valamint az ezekben rejlő üzleti lehetőségek állnak.

,,A határon túli MNKH Exportakadémiák sikereit és tapasztalatai összegezve, úgy döntöttünk, hogy Gyergyószentmiklóson, Székelyföld faipari és erdőgazdálkodási központjában, egy iparági specifikumot felölelő kétnapos tréninget tartunk a helyi vállalkozóknak. Köszönhetően annak, hogy ez az iparág a nemzetközi piacokat tekintve is jelentős hozzáadott értékkel bír, a város számára bevételt és újabb munkahelyek létrehozását, az itt élő magyar közösség számára pedig biztos megélhetést jelenthet az elkövetkezendő évtizedekben” – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Az eseményen elismert trénerek, állami szervezetek képviselői, valamint külpiaci szakértők előadásai keretében a résztvevők átfogó tájékoztatást kapnak az erdőgazdálkodáshoz és a faiparhoz kapcsolódó exporttevékenységben rejlő lehetőségekről és kockázatokról, az ágazat legújabb trendjeiről, továbbá a sikeres külpiacra lépéshez szükséges üzleti- és marketing stratégia kialakításáról. Ezen túlmenően az esemény teret ad a résztvevő vállalkozások számára, hogy az előadásokat követő kerekasztal beszélgetések során feltérképezzék az együttes nemzetközi piacra lépéshez szükséges közös árualapokat.