A polgári kormány mindig is a Kárpát-medencei magyarságban gondolkodott és felelősséget érzett nemcsak a magyarországi népességért, hanem azokért is, akik határon túl vallják magukat magyarnak – hangsúlyozta Varga Mihály a IV. Székelyfesztivált beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel és Kelemen Lászlóval, a Hagyományok Háza főigazgatójával tartott.

Idén május 11–13. között mintegy 150 erdélyi vállalkozás mutatja be termékeit a Millenárison, a fesztivál díszvendége Marosszék lesz – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály a 2015-ben először életre hívott Székelyfesztivál megrendezésével kapcsolatban elmondta: az idei majálison is együtt lesz az értékes hagyományőrzés, a míves szakmaiság és az igényes szórakozás lehetősége egyaránt. A budai gasztrokulturális majális nemcsak az anyaországi és a külhoni magyarság összetartozását erősíti, hanem a magyarországi és székelyföldi kis- és középvállalkozások közötti kapcsolatokat is szorosabbra fűzi. A miniszter szerint komoly eredménynek tekinthető, hogy a fesztivál a világon szétszóródott székelység, valamint a külhoni magyarság élete, gondolkodása iránt érdeklődő magyarországi közönség találkozóhelye lett. Varga Mihály Magyarország kiemelt érdekének nevezte, hogy a magyar gazdaság mellett a teljes Kárpát-medencei régió is előrejusson. Mint fogalmazott: olyan gazdasági tér kialakítására törekszünk, amely a termelési és piaci pozícióik erősítését szolgálja az országhatárokon átnyúló az üzleti kapcsolatok erősítése révén.

A IV. Székelyfesztivált május 11–13. között rendezik meg a Millenárison. Az idei díszvendég Marosszék lesz, a rendezvényt a Székely Összefogás Alapítvány szervezi, a kulturális programokért a Hagyományok Háza felel. (NGM)