Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága információs napot szervez az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett EFOP-1.6.2-16 számú „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal” című felhíváshoz kapcsolódóan.

A rendezvény célja, hogy segítséget nyújtson az EFOP-1.6.2-16 felhívásra támogatási kérelmet benyújtani kívánó szervezeteknek, az Általános Útmutató a Felhívásokhoz c. dokumentumban és a kapcsolódó segédletekben bemutatott szakmai, pénzügyi és adminisztratív feltételek értelmezésében.

A jelentkezési lap ide kattintva érhető el, ezen kérdések is feltehetők.

A rendezvény tervezett időpontja és helyszíne: 2016. november 14. (hétfő) Budapest. Az információs nap helyszínének címét, illetve az előzetes részletes programtervet a regisztráció során megadott e-mail elérhetőségekre küldik, közvetlenül a jelentkezőknek.

Az online kitöltött jelentkezési lapot kérdésekkel együtt 2016. november 10. (csütörtök) 14:00 óráig várják. 

A jelentkezéseket csak az internetes űrlap felületén keresztül fogadják, a rendezvényen való részvétellel kapcsolatos kérdések az eukommunikacio@emmi.gov.hu e-mail címen tehetők fel.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött, illetve a jelentkezéseket csak a terem befogadóképességéig tudjuk fogadni.

23 milliárd forint a keretösszeg

A szeptemberben megjelent felhívásra támogatási kérelmet települési (de nem városi) önkormányzatok nyújthatnak be, 2016. október 31-től 2018. október 31-ig. Egy pályázat 15–200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhet el.

A keretösszeg 22,85 milliárd forint, a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A kormány 120 támogatott kérelemmel számol.

A projektek elsősorban már meglévő épületek

  • felújítását, átalakítását, bővítését, egybenyitását, bontását,
  • energiahatékonyságának javítását,
  • komfortfokozatának növelését,
  • lakáscélra történő átalakítását

célozzák. Új lakások, lakóépüléetek építése is támogatható, amennyiben igazolhatóan nincs az önkormányzat tulajdonában megfelelő ingatlan, illetve az építés racionális és költséghatékony megoldás (pl. a vásárlással szemben).

Több mint 700 település érintett

A 2011-es népszámlálás adatainak felhasználásával elkészült országos szegregátum adatbázis szerint az ország területén 709 településen 1384 – főként romák lakta – telep-, illetve településszövetbe ágyazódott elmaradott településrész található. Ezeken a helyeken egyszerre vannak jelen a súlyos munkanélküliségi, szociális és egészségügyi problémák, szolgáltatásokhoz való hozzájutási nehézségek – olvasható a felhívásban.