Második napja tart Oroszországban az agrárstop miatt elkobzott élelmiszerek megsemmisítése, noha naponta több tízezren csatlakoznak az interneten az akció ellen tiltakozókhoz.

Hiába tartalmaz immár 285 ezer aláírást egy petíció, az orosz kormány utasítására megkezdték az agrárembargó miatt elkobzott élelmiszerek megsemmisítését. A petícióban azt kérték Vlagyimir Putyin államfőtől, hogy ne égessék el az élelmiszert, hanem osszák szét a rászorulók között.

Az elnök sajtótitkára Dmitrij Peszkov korábban azt ígérte, hogy érdemben foglalkoznak a kéréssel, ám az első látványos akcióval több tonna fagyasztott húst égettek el csütörtökön. Pénteken folytatódott a pusztítás, összesen 150 tonnányi árut, javarészt húst, sajtot, tartós élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt vetnek tűzre vagy dózerolnak a földbe.

A BBC idézi Mihail Kaszjanov volt miniszterelnököt, aki mindezt értehetetlen tettnek minősítette egy olyan országban, ahol 20 millióan tengődnek a szegénységi küszöb szintjén.

Az Európai Unió büntető intézkedéseire válaszul hozott agrárstop miatt egy év alatt közel 20 százalékkal növekedtek az élelmiszerárak Oroszországban. A mezőgazdasági termékek behozatali tilalmát Putyin jövő augusztusig meghosszabbította azt követően, hogy az unió 2016. január 31-ig hosszabbította meg a szankciókat Moszkva ellen.