A pénzek átutalásával megakadályozták, hogy sztrájkba lépjenek az új orosz űrrepülőtér munkásai. Az orosz elnök elrendelte, hogy még az idén kezdjék meg a kísérleti üzemet az Amur melletti bázison.

Összesen 14,6 millió rubelt utaltak át a Vosztocsnyij orosz űrrepülőtér építésében résztvevő cégeknek, ebből fizetik ki 315 dolgozó több hónapos elmaradt fizetését is.

A cégek többszöri próbálkozás után végül közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz államfőnek írtak levelet. Putyinnak szívügye az Amur mellett épülő bázis, ahonnan 2020 után az összes jelentős expedíciót indítani akarják. A Vosztocsnyij váltaná ki a szovjet időkben Kazahsztánban létesített Bajkonurt, amelynek használatáért Moszkva évente 115 millió dollár bérleti díjat fizet.

Az orosz államfő évente többször is napirenden tartja az építkezést, amelyet Oroszország egyik legfontosabb projektjének nevezett – legutóbb áprilisban egy élő tévé adásban.

Az új űrreptér 2012 óta épül, becslések szerint minimum 150 milliárd rubelbe kerül. Putyin kijelentette, hogy még az idén végre kell hajtani az első indítást. Az űripar fejlesztéséért felelős miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Rogozin decemberre ígérte az első startot.

A majdnem százmillió forintnyi kifizetésekkel egy időben húsz büntető feljelentést tettek, a hatóságok többek között sikkasztás miatt nyomoznak.