Tavaly a gazdálkodók több mint 100 milliárd forintért vásároltak mezőgazdasági gépeket – mondta a földművelésügyi miniszter az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow megnyitóján.

Fazekas Sándor közölte, az előzetes összesítés azt mutatja, hogy a múlt évi gépforgalom meghaladja majd az előző évekét. Elmondta azt is, hogy a belpiaci folyamatok többéves összehasonlításban kedvezőek, a magyar mezőgazdasági gépgyártás 2015-ben megőrizte a 2014-ben elért bővülését, a belföldi értékesítést két százalékkal növelni tudta. A magyar mezőgazdasági gépgyártás nettó exportőr, termelési értékének több mint 80 százalékát a kivitel adja. Tavaly az export értéke mintegy 470 millió euró volt.

A tárcavezető elmondta: arra számít, hogy az idén az ágazat szereplői fel tudják használni a rendelkezésre álló összes agrár- és vidékfejlesztési forrást. Jelezte, hogy ennek érdekében a területalapú támogatások egy jelentős részét már kifizették, illetve a kifizetés folyamatos. A miniszter hozzátette: reméli, hogy a Miniszterelnökség a vidékfejlesztési programban szereplő ide vonatkozó kötelezettségeit tudja teljesíteni. Jogos elvárás ugyanis a gazdák részéről, hogy a miniszterelnökségi pályázatok a lehető leggyorsabban jelenjenek meg.

Fazekas Sándor fontosnak mondta, hogy az ágazat működéséhez szükséges hitelezési háttér rendelkezésre álljon. A Magyar Nemzeti Bank által működtetett beruházási hitel kifejezetten eredményes – jelentette ki az agrárminiszter. Emlékeztetett: januárban elindult az ágazatban a nagysikerű program harmadik szakasza két 300 milliárd forintos keretösszeggel. A felmérések szerint a gazdák 90 százaléka tervez fejlesztéseket, és a gazdák kétharmada gépet szeretne vásárolni – mondta el a tárcavezető. Szintén az optimista jövőképre utal, hogy a gazdák 60 százaléka földet is kíván venni – vélekedett Fazekas Sándor.

Az agrárminiszter az MTI kérdésére tájékoztatott arról, hogy a mongóliai tárgyalások eredményeként egy kötött segély-hitelprogram keretében megújul egy helyi biokombinát, ami állati felhasználású gyógyszereket állít elő. Nagy lehetőség a magyar állatigyógyszer-előállítók számára, hogy ezt a beruházást Mongóliában megvalósítsák – vélekedett, hozzátéve: Mongóliában több tízmillió jószág van. 

A közép-ázsiai ország komolyan érdeklődik magyar húsfeldolgozó üzemek iránt, továbbá szarvasmarha- és sertés-mintatelepeket szeretnének létesíteni – ismertette a miniszter, aki bízik benne, hogy ezekkel a lehetőségekkel a magyar mezőgépgyártó cégek élni tudnak. Mongólia emellett a magyar élelmiszerbiztonsági rendszer mintájára kívánja saját rendszerét kialakítani – tette hozzá. Fazekas Sándor közölte azt is, hogy a tárcához tartozó háttérintézmények átszervezéséről nem született döntés. Felvetéseket és elképzeléseket már megfogalmaztak, ezek konkretizálására tárgyalásokat folytat a tárca – tette hozzá.