Főként a dél-szlovákiai földtulajdonosok aggódnak amiatt, hogy elveszítik a földjeiket, amelyeken hosszú évekig gazdálkodtak.

Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter (a fotón) 2017. december 15-én arról tájékoztatott, ha a pótföldek tulajdonosai a jövőben is használni akarják a földeket, akkor legkésőbb idén február 28-ig az illetékes járási hivatalban kezdeményezniük kell a bérleti viszonyukról szóló határozat kiadásával kapcsolatos eljárás elindítását – írja a hirek.sk.

Ha ezt nem teszik meg, akkor a jövőben nem használhatják a mezőgazdasági parcellákat. 2018. december 31-én ugyanis valamennyi olyan határozat hatályát veszti, amelyek által előzőleg a pótföldeket használatba adták nekik.  

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a pótföldeket a 90-es években több mint 100 ezer polgár számára ítélték meg. 1991 és 2007 között több mint 318 ezer parcellát, összesen 341 ezer hektárnyi területen osztottak ki.

Azoknak több mint a fele a Lévai, a Dunaszerdahelyi, a Tőketerebesi, a Galántai, a Komáromi és a Rimaszombati járásban található.