Az erőteljes növekedés ellenére vélhetően nem éri el az végére a magyar újautó piac a százezres darabszámot. Ezzel együtt a piaci várakozásoknál jobban emelkednek az értékesítési adatok.

Nem tartja óvatos becslésnek a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), hogy idén 92 ezer személygépkocsi találjon gazdára. Ez a szám 10 százalékkal haladja meg a korábbi becslést – válaszolta a Magyar Idők kérdésére Erdélyi Péter, a szervezet ügyvezető elnöke.

Véleményét annak ellenére fenntartotta, hogy például a legutolsó lezárt hónapban, augusztusban 43,7 százalékkal emelkedtek az eladások, és az első nyolc hónapban csaknem 25 százalékkal bővültek az értékesítések a tavalyi adatokhoz képest. Az elnök úgy fogalmazott, hogy ha elérné a százezres álomhatárt a forgalom, akkor az MGE-ben pezsgőt bontanának.

Az egyesület korábban azzal kalkulált, hogy az idén 80 ezer személygépkocsit helyeznek forgalomba, valamint 18 ezer kishaszon járművet. Most ez utóbbira adott előrejelzésükön is módosítottak, és a várható számot 20 ezerre emelte.

Erdélyi Péter azt mondta, hogy a növekedés motorja részint az, hogy a korábban elhalasztott vásárlásokat most fokozatosan pótolják a fogyasztók. A vásárlási kedvet szintén ösztönzi, hogy a bankban tartott megtakarítások kamatai gyakorlatilag nullára csökkentek. Lassan beindul a finanszírozás is, főleg úgy, hogy a magánvásárlók céges formában vesznek gépkocsit, és nyílt végű lízing vagy tartós bérlet esetén élnek az általános forgalmi adó részbeni visszaigénylésével.

Augusztusban 7181 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon. A növekedés az első nyolc hónapban is jelentősen meghaladta a várakozásokat, ebben az időszakban 61 219 személyautó került forgalomba, 24,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.