Több mint százezer internetre kötött IP kamera eshet áldozatául annak az új dolgok internet (IoT) vírusnak, amely terjedéséhez a nemrégiben közzétett sebezhetőségeket használja ki.

A Persirai néven emlegetett vírus kínai gyártmányú vezeték nélküli kamerákat fertőz meg, állapították meg a Trend Micro biztonsági cég kutatói.

Márciusban fedezte fel Pierre Kim biztonsági szakértő, hogy az általa talált sérülékenységek lehetővé teszik a kamerák feletti ellenőrzés megszerzését – írja a CompWorld.

A Trend Micro úgy véli, 120 ezerre tehető a veszélyeztetett kamerák száma. A Persirai a megfertőzött kamerákat bothálózatba szervezi, amellyel a vírust kifejlesztő hackerek szolgáltatásbénító támadásokat indíthatnak.

A Persirai nem tűri a konkurenciát, miután megfertőzött egy kamerát, blokkolja az ugyanazon sérülékenységek más programkártevők általi kihasználását.

Hogy a hackerek ne tudjanak még több eszközt megfertőzni ezzel a vírussal, a kutatók felvették a kapcsolatot a sebezhető eszközök kínai gyártójával, és együttműködnek vele a javítások elkészítésében. A biztonsági cég addig nem nevezi meg a gyártót, amíg a javítások el nem készülnek.